Треба збільшувати військовий бюджет України, а не соціальний. Інакше Росія закінчуватиметься в Ужгороді, - Портников

Проблема повернення контролю над українською частиною акваторії Азовського моря, як і повернення Криму та окремих районів Донбасу, лежить у міжнародно-правовій площині й не має швидкого вирішення

Про це заявив 8 вересня 2018 року відомий український громадський діяч, публіцист та журналіст Віталій Портников у своїй авторській програмі "Суботній політклуб" на телеканалі Еспресо.TV.

Треба просто скзати чесно: доки Росія окуповує Крим і доки Росія не буде дотримуватися норм міжнародного права ми, все що можемо загубити, все загубимо. Це така реальність. Вона сумна. Іншої реальності немає у мене для Вас.

...Захищати можна - можна йти з позовами до міжнародних судів, можна там судитися, можна "роздягати" Росію, як ми "роздягаємо" "Газпром" умовно кажучи. І тоді досягати якихось компромісів, коли будуть відчувати, що втрачають гроші. Але це процеси на десятиріччя. 

Ми няк не можемо погодитися з думкою, що усі ці процеси, з якими ми живемо - Крим, Донбас, війна, Азовське море, стосунки з Росією, міжнародні суди - це все на десятиріччя", - наголосив він.

За словами Портникова, українському суспільству слід навчитися жити поряд з країною-агресором, як хтось мешкає по сусідство із "алкоголіком з сокирою і нікуди цю людину висилити не можна, тому що це не сокира, а ядерна зброя".

"Ми можемо робити те, що ми можемо робити: йти в бік НАТО, йти в бік Євросоюзу, сильна армія. Витрачати більше грошей на військові бюджети, перепрошую, ніж на соціальні програми! Тому що якщо витрачати менше грошей, то скоро українських пенсіонерів буде годувати Путін. Ось і все. Це прості істини", - пояснив журналіст.

Водночас, тим, хто з цим не хоче погоджуватися, він дав "одну пораду": 

"Приєднатися до Російської Федерації областями. І ці проблеми відразу закінчаться. Наступного дня будемо жити, як у Тамбовській чи Вологодській області. Без всякої війни, без всяких проблем, без всякої російської окупації, тому що це й так буде Росія. Під захистом Путіна і російських збройних та ракетно-космічних сил. Просто Росія закінчуватиметься в Ужгороді.

Але якщо ми хочемо з вами жити в Україні, ми мусимо бути готовими до довгої, серйозної, наполегливої і часом кровопролитної боротьби".