Фонд "Демократичні ініціативи" розірвав стосунки з телеканалами-"помийками"

Колектив Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва висловлює протест проти маніпулятивного використання результатів публікованих ними досліджень окремими мовниками

Відповідна заява розміщена на офіційній сторінці організації.

Як зазначається, 6 вересня на телеканалі "112 Україна" після блоку теленовин о 21.20 в рубриці "Епізод" з посиланням на прес-конференцію Фонду "Демократичні ініціативи" прозвучало "кілька неправдивих тверджень".

"Посилаючись на  соціологічне опитування Фонду ДІ та Центру Разумкова, в ефірі стверджувалося, що останні результати громадської думки "засвідчують зростання популярності партії "За життя".  Насправді, як показують дані опитувань, ніякого "зростання популярності партії "За життя!" не відбувається: у грудні  2017 року за неї були готові проголосувати 6,7% населення, у травні  2018 року - 6,0%, у серпні  2018 року - 6,1%.  Не зріс також і президентський рейтинг Рабіновича: у грудні 2017 року - 5,8%, у серпні 2018 року - 5,3%. Не зросли й рейтинги довіри до Рабіновича: у грудні 2017 року він становив 17,8%, у серпні 2018  15,6%.

Отже, немає жодних підстав стверджувати на основі  наших досліджень про "зростання популярності партії "За життя!", - наголошується у повідомленні.

Читайте також: Прощавай, антено. Що варто знати про перехід на цифрове телебачення

Так само в якості "маніпуляції" ДІ розцінює "твердження з посиланням на наші дослідження, що "все більша кількість українців вважають, що миру можна досягти шляхом домовленостей та компромісів". 

"Отже, показаний сюжет на телеканалі "112 Україна" з посиланням на прес-конференцію Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва є свідомою маніпуляцією.  Ми вимагаємо відповідних спростувань і попереджаємо  телеканал, що у разі  подібного використання даних наших досліджень будемо змушені звернутися до Національної Ради України з питань радіо та телебачення щодо відозви ліцензії за поширення неправдивої інформації. Те саме стосується й інших засобів масової інформації", - додали у Фонді.

Від себе директор Фонду Ірина Бекешкіна додала на Facebook, що віднині відмовляється від ефірів на 112 каналі.