Чи обґрунтована формула “Роттердам+”? Висновки експертиз

Формула "Ротердам +" є економічно обґрунтованою! Такий висновок зробив Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ)

Про це журналістам повідомила юрист Ірина Одинець. Експертиза була призначена Окружним адміністративним судом ще у грудні минулого року. У експертному висновку зокрема сказано: формула визначення ціни на енергетичне вугілля є економічною обґрунтованою, збитків державі надано не було.
 
“Експертизу замовляла не НКРЕКП. Її замовили опоненти. Вони cамі ж сформували питання. Експертизу призначено ухвалою суду. Отже, жодна сторона не мала впливу на результат”, - заявила Ірина Одинець.
 
А ще НКРЕКП отримала висновки від міжнародних експертів, зокрема від Європейської Асоціації вугілля та лігніту (EURACOAL). Висновки Асоціації співпали з висновками КНДІСЕ — формула є обґрунтованою. Крім того в EURACOAL констатували - до моменту впровадження в Україні вільного ринку електричної енергії цілком обґрунтовано продовжувати застосовувати підхід, який використовується сьогодні.
 
Кримінальну справу проти колишніх голови та членів НКРЕКП щодо прийняття так званої формули “Роттердам+” НАБУ порушила майже 18 місяців тому. А ще до порушення кримінального провадження опоненти — політики та громадські діячі - поставили під сумнів формування ціни на енергетичне вугілля. Вони подали позов до Окружного суду Києва. 
 
У грудні 2016-го суд відмовив позивачам у визнанні незаконною постанову «Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії» №289 від 03 березня 2016 року, однією зі складових якої є індикативна ціна вугілля, яку ЗМІ охрестили «формулою «Роттердам+». Рішення Окружного суду підтримали і апеляційна та касаційна інстанції.
 
Адвокат Ірина Одинець ситуацію коментує так: “Згідно з чинним Кримінальним процесуальним кодексом, 18 місяців є максимальним розумним терміном для розслідування особливо важких справ. Після спливу 18 місяців правоохоронні органи зобов’язані закінчити досудове провадження і прийняти рішення або про передачу справи до суду з обвинувальним актом, або про закриття справи. Продовження розслідування НАБУ можна пояснити лише тим, що справа є розпіареною. Але керівництво НАБУ, навіть попри політичний тиск, повинно знайти мужність закрити справу”.