Жителям швейцарського села виплачуватимуть $2,5 тис на місяць в межах експерименту

Мешканці селища Рейнау, що у Швейцарії, візьмуть участь в експерименті з базовим доходом

Їм щомісяця виплачуватимуть 2,570 тис. швейцарських франків (близько $2,5 тис). Про це повідомляє Bloomberg.

Наступним кроком має стати збір коштів для фінансування проекту за допомогою краудфандінгу.

Пропозицію впровадити безумовний базовий дохід на рівні країни висунули ще два роки тому. Нагадаємо, ББД - це соціальна концепція, згідно з якою країна/округ/регіон регулярно виплачують населенню певну суму грошей просто так, за те, що вони є. Гроші нараховують незалежно від того, скільки людина заробляє та й чи взагалі працює.

Читайте також: Чому деякі країни хочуть платити гроші громадянам просто так

Однак на референдумі два роки тому більшість швейцарців висловилися проти цієї ідеї. Зараз експеримент вирішили провести в окремому селі.

Видання зазначає, що понад 50% жителів Рейнау (692 зі 1300 мешканців), сказали "так". Зараз бюлетені ще повинні пройти перевірку.

Що ж до грошової суми, то за мірками Швейцарії, вона невелика, пише видання:

"З огляду на вартість життя в Швейцарії, сума в 2,5 тисяч франків (2,570 тисяч доларів) невелика. Касир бакалії в місті Базель, що працює 42 години на тиждень, заробляє близько 3,5 тисяч франків на місяць”.

Нагадаємо, вперше експеримент з БОД здійснили в Канаді ще в 70-ті роки в провінції Манітоба - називався він "Mincome".

Ще один експеримент з базовим доходом тестують у Фінляндії. За умовами дослідження 2 тисячі фінських безробітних щомісяця отримуватимуть близько $600 від державної страхової компанії KELA. Навіть якщо вони знайдуть високооплачувану роботу, виплати не припинять. Результати обіцяють представити в 2019 році.