Чому деякі країни хочуть платити гроші громадянам просто так

Уляна Букатюк
6 липня, 2017 четвер
14:44

Розвинені держави світу обмірковують можливість виплачувати щомісяця громадянам певну суму грошей безумовного доходу. Чи можливо це в реальності

Уявіть, що ви отримуватиме щомісяця від держави певну суму грошей просто так, за будь-яких обставин. Тепер можна не працювати, зайнятися хоббі, волонтерством або присвятити себе родині. 

Це виглядає як утопія чи дитяча фантазія, однак цілком ймовірно, що вже незабаром світова економіка працюватиме саме так.

Принаймні подібна модель все частіше випробовується в різних країнах та навіть декларується в передвиборних програмах. Основа моделі - безумовний основний дохід (БОД).

Гроші за просто так

Економічного терміну БОД як такого не існує. Безумовний базовий дохід (англ. UBI- universal basic income) - це соціальна концепція, згідно з якою країна/округ/регіон регулярно виплачують населенню певну суму грошей просто так, за те, що вони є. Гроші нараховують незалежно від того, скільки людина заробляє та й чи взагалі працює.

На рівні держави досі ніхто не наважився переводити економіку на рейки БОД, але кілька цікавих експериментів в різних країнах багато про що свідчать.

Інфографіка російського РБК

БОД допомагає підвищити якість людського життя

Видається, що якщо люди знатимуть, що гарантовано отримають гроші без трудових зусиль, то ніхто не працюватиме. Але практика свідчить про інше.

Вперше експеримент з БОД здійснили в Канаді ще в 70-ті роки в провінції Манітоба - називався він "Mincome".

Протягом двох років 12 тисяч жителів містечка Дофін мали змогу отримувати щомісяця базову суму грошей. В результаті цього експерименту, в містечку на 8,5% скоротився рівень госпіталізації, підлітки зосередилися на школі, а матері почали більше часу приділяти дітям.

Лише 1% учасників "Mincome" припинили працювати зовсім, розраховуючи на допомогу держави.

В Індії подібний експеримент тривав півтора року. Результат: в 20 населених пунктах, жителям яких виплачувалися гарантовані суми, підвищився рівень охорони здоров’я, освіти, покращилося харчування та житло, а головне - люди стали економічно активнішими.

Зрештою, 29 соціальних програм уряд Індії замінив прямими виплатами для населення.

В Намібії регулярні безумовні виплати в розмірі близько 9 євро допомогли зменшити рівень злочинності на 42%, а кількість людей, що живуть за межею бідності скоротилася майже вдвічі - з 76% до 37%.

Фінляндія, Німеччина та Італія зараз досліджують вплив БОД

Багатообіцяючим є експеримент у Фінляндії, який триває з січня 2017 року. За умовами дослідження 2 тисячі фінських безробітних щомісяця отримуватимуть близько $600 від державної страхової компанії KELA. Навіть якщо вони знайдуть високооплачувану роботу, виплати не припинять.

Результати обіцяють представити в 2019 році.

Цікавою тенденцією також є самостійна організація груп людей навколо ідеї БОД. Так, до прикладу, вже зробили в Німеччині - німецький підприємець Міхаель Бомер запустив краудфаундинговий проект «Mein Grundeinkommen». Там всім охочим пропонували пожертвувати 1 тис. євро для проведення експерименту з безробітними.

В Італії до громадської  ініціативі долучилося ціле містечко: жителі Ліворно щомісяця видають сотні місцевих безробітних по $537.

“Розкрити” людину та перемогти світову бідність

Податковий спеціаліст з Каліфорнії Тімоти Картер сформував 17 “за” БОД для різних соціальних груп. Перелічимо деякі з них.

Для того, щоб вижити в сучасному світі, людина змушена працювати. Понад 70% працівників в США не мають мотивації та виконують свої обов’язки абияк. Замість того, щоб скніти в офісі, люди могли б робити щось дійсно визначне, те що їм подобається, хоча й приносить менше коштів.

Маючи гарантований дохід, дехто нарешті наважиться відкрити власний бізнес, хтось займеться волонтерством чи самоосвітою або ж просто приділятиме більше часу сім’ї. Звичайно, буде й той, хто захоче провести решту життя перед телевізором чи відеоіграми. Але дослідження "Mincome" свідчать, що таких небагато.

Завдяки БОД вдасться подолати так званий “капкан бідності” - коли людина боїться, що пішовши на низькооплачувану роботу, втратить соціальну підтримку.

Також часто прихильники БОД вдаються до аргументу про майбутню роботизацію. Згідно з даними World Economic Forum, вже через 3 роки в США зникне 5 млн робочих місць.  

Роботи в першу чергу замінять собою посади в сфері послуг, які є ключовими в сучасній економіці. Це позбавить роботи ще більшу кількість людей, тож навантаження на соціальні програми по безробіттю значно збільшиться.

БОД здатен стимулювати розвиток світової економіки

Гроші є основним стимулом для людей, які працюють на механізованих спеціальностях. Їх якраз і замінять роботи. Досвід розвинутих країн свідчить, що майбутнє світової економіки за творчим началом, для якого гроші не є мотивацією.

До прикладу, вже зараз в США креативні галузі формують чверть економіки

БОД допоможе людині мати впевненість в тому, що вона зможе вижити, навіть якщо відмовиться від низькооплачуваної нецікавої роботи. Роботодавці в свою чергу змушені будуть “підтягувати” соціальні умови праці.

Люди з безумовним основним доходом будуть активніше брати участь у політиці, громадському та сімейному житті. А це тягнутиме за собою розвиток світової економіки.

Проблеми БОД та “драконівські” податки

Теорія соціальної рівності за рахунок виплат однакової суми кожному жителю, незалежно від його доходів, виглядає вкрай привабливо. Не дивно, що останніми роками вона так полюбилася популістичним лівим політикам. Однак теорія БОД містить й чимало “дірок”.

Неясно, якою буде оптимальна сума щомісячних виплат, адже в кожного своя “базова” міра. Також незрозуміло, кому саме виплачувати БОД. Чи потрібно підтримувати й мігрантів, які приїхали до країни? Чи не спровокує ця програма масового напливу нових?

Окрім того, вкрай важливим залишається питання, а де ж брати гроші для виплат. Прихильники БОД запевняють, що можливо звести до мінімуму численні соціальні програми, замінивши їх однією виплатою. Що тоді робити людям, які потребують дорогого лікування чи іншої допомоги від держави? Адже інших соціальних виплат не передбачено.

"Бодисти" запевняють, що потреба у величезному бюрократичному апараті відпаде  - адже для того, щоб нарахувати кожному громадянину щомісячну виплату в єдиному розмірі, зграї чиновників не потрібні. Тобто, вдасться зекономити й на них, тим самим зменшивши корупційний складник.

Але якщо повністю усунути бюрократію, організувати виплати кожному громадянину навіть в розвинутих країнах все одно буде вкрай складно.

Прогнозують, що тоді доведеться в рази збільшити податкове навантаження. Так, наприклад, лише ПДВ повинен вирости до 50%. А це “потягне” вгору рівень цін, тому рівності досягти не вдасться.

Серед ідей, як наповнити “бюджет БОД” є навіть такі, що вимагатимуть від населення платити за повітря - буквально. Саме надто високі податки відвадили від ідеї БОД 77% швейцарців, яким пропонували проголосувати за це на референдумі.

Фінські профспілки, які є затятими противниками БОД, підрахували, що подібна витівка збільшить дефіцит ВВП країни до 5%.

Чи варто українцям чекати на БОД

Автор книги “Економіка ХХІ” Олексій Геращенко переконаний, що безумовний основний дохід можливий лише тоді, коли суспільство має значний економічний розвиток. Мовою цифр, про таке замислюються країни з ВВП понад $30 тис. на рік на душу населення. В Україні наразі це близько $2,5 тис.

В разі економічного дива та довготермінового зростання по 7-8 % на рік питання БОД стане актуальним й для нашої країни. Поки це лише популізм. “Зараз нам потрібне наздоганяюче зростання. Тож питання безумовного основного доходу - це з мрій про майбутнє”, - вважає економіст.

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.24
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
10:12
ДТП у Запоріжжі 20 квітня
У Запоріжжі вночі сталася ДТП: загинули 2 людей, є постраждалі
10:08
OPINION
Михайло Гончар
Найправильнішою політикою санкцій є нищення російських НПЗ
10:04
Вночі двоє чоловіків розстріляли поліцейських на Вінниччині: один правоохоронець загинув, другий поранений
10:02
Олександр Сирський та Майкл Віггерс Хільдгаард
Сирський зустрівся в Києві з новопризначеним командувачем оборони Данії
09:54
Ексклюзив
керівниця пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк
Журналістам заборонено було знімати Херсон та область, - медійник Нікітенко про відсторонення Гуменюк
09:48
Херсонщина
РФ увечері 19 квітня обстріляла селище Антонівка на Херсонщині: загинула жінка
09:39
Оновлено
обстріл, ППО
Українська ППО знищила дві ракети Х-59/Х-69 та чотири розвідувальні БПЛА
09:32
окупанти Маріуполь
Партизани переслідують та ліквідовують військових 568-го зенітного ракетного полку РФ, який обстрілює житлові райони Харкова
09:30
Діти, евакуація
Через російську агресію в Україні загинули щонайменше 545 дітей, 1298 отримали поранення
09:14
фейк, розсилка
"У Слов'янську ліквідовано французьких найманців": черговий фейк РФ
09:06
Оновлено
збита ракета, Київ 9 травня
Вранці 20 квітня у Запоріжжі та Одесі пролунали вибухи
09:03
Огляд
Як вийти з бідності, почати заробляти гроші та процвітати - 5 книг про маленькі справи для великого успіху
08:34
Судан
У Судані близько 800 тис. людей перебувають у "надзвичайній і безпосередній небезпеці", - ООН
08:14
Державний секретар США Блінкен з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Bloomberg: Ізраїль просить у США надати більше зброї
08:05
порт
У Фінляндії виявили компанію портового оператора, яка наполовину належить росіянам
08:03
OPINION
Тарас Загородній
Треба ставити США перед вибором
07:45
ЗРК Patriot
Німеччина розглядає можливість закупівлі чотирьох додаткових систем ППО Patriot вартістю $1,3 млрд, - Bloomberg
07:40
Ексклюзив
На фото: Мітинг родичів полонених і зниклих безвісти 13.04.24
Проходять пекло на землі: як в Україні родичі розшукують безвісти зниклих воїнів
07:29
Оновлено
ЗСУ
Росія за добу війни в Україні втратила 8 танків, 20 артсистем і 750 військових, - Генштаб
07:19
Оновлено
Росія пожежа безпілотник війна з Росією
Атака дронів на РФ: У трьох областях РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру
06:41
У Нідерландах спецслужба рекомендувала урядовим організаціям не користуватися Facebook
06:30
Зоран Міланович
У Хорватії суд заборонив президенту Мілановичу ставати прем’єр-міністром, якщо він переможе на виборах
06:19
На фото: система ППО
Здатність України збивати ворожі літаки в РФ не в змозі компенсувати критичний дефіцит української ППО, - ISW
05:34
Raiffeisen Bank
ЄЦБ вимагає у Raiffeisen Bank та UniCredit згорнути бізнес у Росії
05:06
Оновлено
Близький Схід Іран Ірак Сирія США
В Іраку прогримів потужний вибух на військовій базі: США та Ізраїль відкидають причетність
04:50
США ДНР кримінал окуповані території війна з Росією
У Донецьку військові РФ вбили американця, який воював за "ДНР" і займався пропагандою
04:22
Єнс Столтенберг
Україна має право збивати ворожі військові літаки у небі над РФ, – Столтенберг
03:54
Армія, Велика Британія
Міноборони Британії використало менше половини коштів фонду підтримки України, - Guardian
03:26
Німеччина туризм
На півдні Німеччини в Альпах відновили роботу гірськолижні курорти
02:20
КНДР повела випробування двох ракет, одна з них здатна нести ядерний заряд
01:52
Іран
Радар ППО: ABC News повідомили про ціль Ізраїлю під час удару по Ірану
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
Більше новин