Airbus планує будувати нові літаки з синтетичної павутини

Airbus хоче використати матеріал під назвою біосталь, розробкою і вивченням якого займається німецька компанія AMSilk

Про це повідомляє Fast Company.

Повітряні подорожі - це катастрофа для навколишнього середовища . Наразі на авіаційну промисловість припадає понад 2% світових викидів двоокису вуглецю. Один рейс між Нью-Йорком та Каліфорнією виробляє близько 20% викидів, які спричинив би автомобіль протягом року.

А оскільки темпи авіаперевезень збільшуються приблизно на 6% щороку, компанії шукають способи зробити їх більш екологічними.

В останні роки промисловість відійшла від використання металу та сталі в основному корпусі і крилах літаків, перейшовши до більш легких матеріалів, таких як композити з вуглецевого волокна. Але їх виробництво є дуже енергоємним, і вуглецеве волокно важко переробити.

Таким чином, у пошуках більш стійкого і легкого матеріалу  Airbus вирішила використовувати біосталь, яка являє собою експериментальний матеріал на основі синтетичної павутини. Нитки штучної павутини складають каркас матеріалу, формуючи "заплетену" внутрішню структуру. 

Процес виробництва полягає в бактеріальній ферментації особливими мікроорганізмами. Для цього потрібна лише спеціальне живильне середовище і особливі умови. При виробництві біосталі не утворюється відходів, які можуть забруднити навколишнє середовище.

Прес-служба Airbus повідомляє, що прототип нового матеріалу буде представлений в 2019 році, після чого почнеться створення літаків з біосталі на основі синтетичної павутини.