Як розпізнати глаукому і лікувати її. Відповідь Супрун

В.о. міністра МОЗ України Уляна Супрун розповіла, за якими симптомами можна розпізнати глаукому і як діяти, якщо її виявили

Про це вона написала на своїй Facebook-сторінці.

За словами лікарки, глаукома тривалий час проходить без симптомів. Якщо цю хворобу виявили пізно або ж погано лікували, вона може призвести до сліпоти. У Європі 12% усіх випадків сліпоти викликані саме глаукомою.

Втрата зору відбувається непомітно і поступово, і у багатьох випадках безболісно. Симптомами можуть бути:

Часта зміна окулярів теж призводить до цієї хвороби.

Щоб виявити глаукому лікар має перевірити зір, поле зору, стан зорового нерва та виміряти внутрішньоочний тиск. Лікувати глаукому можна як краплями, уколами і таблетками, так і лазером та хірургічними методами.

Якщо вчасно звернутися за медичною допомогою, глаукома успішно лікується. Важливо чітко слідувати рекомендаціям лікаря та регулярно проходити контрольні огляди. У період між візитами до лікаря варто також самостійно контролювати стан зорових функцій обох очей.

Варто також слідкувати за своїми щоденними звичками. Не рекомендується тривалий час перебувати в темному приміщенні, займатися фізичною працею в положенні з низько опущеною головою. Лікарка також радить не приймати лікарські засоб із компонентами, що розширюють зіницю та вживати алкоголь.