Як друг Путіна Дерипаска фінансує власника NewsOne Мураєва. Розслідування

Відомий дружбою з президентом РФ Володимиром Путіним російський олігарх Олег Дерипаска через фірму в Австрії фінансує родину власника телеканалу NewsOne народного депутата від "Опозиційного блоку" Євгена Мураєва

Про це йдеться в розслідуванні журналіста програми "ШУСТРОВА LIVE" на Еспресо.TV Дмитра Костюка.

Так, компанія "Спецмонтаж" батька нардепа Володимира Мураєва, яка виготовляє системи вентиляцій і з березня 2018 року розпочала постачати їх до ЄС, має там єдиного замовника - австрійський будівельний холдинг STRABAG, засновником якого і власником майже третини акцій через компанію Rasperia Trading Ltd є фігурант санкційного списку США Дерипаска.

Особливістю співпраці компаній Дерипаски та Мураєва є закритий тендер і цінова політика замовлень в 2,5-3 рази вища за ринкову. Згідно з товарно-транспортною накладною від 1 червня 2018 року, продавець - компанія з обмеженою відповідальністю Kaspi передає покупцю - ТОВ STRABAG вентиляційні канали обсягом 3880 м і загальною вартістю 1 млн 403 тис. 159 євро. Відправник - власник компанії Kaspi Олексій Яковенко.

Загалом навесні 2018 року STRABAG придбав у Kaspi понад 15 тис. м вентиляційних конструкцій, на понад 6 млн євро. Вартість становила понад 420 євро за метр у той час, як середня ринкова ціна була 120 євро за метр.

Своєю чергою, Kaspi купує інженерно-конструкторські проекти у компанії "Спецмонтаж" - навесні 2018 року це було загалом 16 проектів вартістю від 200 тис. до 760 тис. євро кожен. Ці "проекти" не оподатковувались, а товарообіг було ретельно приховано.

З іншої товарно-транспортної накладної витікає, що Олексій Яковенко ("Kaspi ЛТД") купує у Володимира Мураєва ("Спецмонтаж ЛТД") проекти загальною вартістю щонайменше понад півмільйона євро.

При цьому до березня 2018 року ТОВ Kaspi не вело жодної господарсько-економічної діяльності, а її статутний капітал становить трохи більше $1 тис. В минулому - з 2011 по 2013 рік - Олексій Яковенко працював комерційним директором київського офісу компанії "Спецмонтаж", тобто був одним з топ-менеджерів у Мураєва.

Таким чином,  підприємство Kaspi виглядає фірмою-прокладкою між Мураєвим і холдингом Дерипсаки STRABAG, а продаж проектів та вентиляційних каналів є перекиданням грошей. За цією схемою батькові власника NewsOne перейшли мільйони доларів.

Раніше, у 2000-му році, українські ЗМІ називали Мураєва причетним до приватизації Олегом Дерипаскою Миколаївського глиноземного заводу через спеціально створену компанію "Український алюміній".