Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну не привів, - Порошенко

Попри військову агресію з боку Росії, Україна спромоглася зберегти права і свободи громадян і створити політичну систему стримування та противаг із коаліційною владою замість запровадження воєнного стану

Про це заявив у зверненні до Верховної Ради президент України Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Зберегти демократію в умовах зовнішньої агресії було непросто. Хоча воєнний стан значно посилив би повноваження і можливості президента, я категорично відкинув пропозиції його впроваджувати. Навіть в умовах війни ми не обмежували прав і свобод громадян, не впроваджували цензуру. Конституційні можливості президента, передбачені парламентсько-президентською моделлю не дуже корелюють зі ступенем відповідальності, яку суспільство традиційно покладає на всенародно обраного голову держави. Але навіть на ваші роки, коли країну буквально душило зашморгом внутрішніх і зовнішніх проблем, президент жодного разу не попросив про збільшення своїх повноважень, більше того - від деяких із них відмовився. Про призначення суддів - у тому числі", - сказав Порошенко.

Президент наголосив, що українцям не подобається, коли влада в країні зосереджена в одній політичній силі.

"В країні зараз працює система стримування і противаг. Українці не схильні віддавати монополію на урядування одній політичній силі. Влада носить коаліційний характер. Коаліційним по суті є і наш уряд. Коаліційною є і найбільша парламентська фракція. І при цьому ми з вами дуже успішно всі знаходимо спільну мову: всі разом ухвалили рекордну кількість реформаторських рішень. Президент не дуже часто накладає вето  на закони і жодного разу за всі роки не скористався своїм законним конституційним правом призупиняти рішення Кабінету міністрів України з одночасним переданням до Конституційного суду", - зазначив голова держави.

Порошенко також наголосив, що євроінтеграційний вектор України передбачає систему саме парламентсько-президентської представницької демократії.

"Європейська стратегія розвитку диктує нам алгоритм розвитку політичної системи як парламентсько-президентської представницької демократії. При цьому країні потрібний президент і верховний головнокомандувач для організації ефективного захисту і оборони країни. Це і є головним у роботі голови держави. Минулого року я відхилив численні пропозиції щодо конституційних змін у політичній системі. Вважаю, що перед виборами такі маневри не відповідають європейській політичній культурі, що вчить нас грати за правилами, а не з правилами. Але з інтересом стежу за суспільною дискусією і вважаю категорично неприйнятними ті пропозиції, які просувають явно недемократичні моделі: хтось відверто адвокатує "освічений" авторитаризм, а хтось камуфлює цей авторитаризм у парламентаризм канцлерського типу і тільки якщо вчитатися в зміст, а не в заголовок, - там у канцлера повноважень більше, ніж у кайзера, а в рейхстагу по суті створюється однопартійна система. Режим одноосібної влади ні до чого доброго Україну не привів і це урок, який треба запам'ятати абсолютно всім", - підсумував президент України.