Україна досі у переліку країн з найменшою економічною свободою у світі

За останній рік Україна піднялася в рейтингу на 15 позицій, але досі пасе задніх

Канадський аналітичний центр Fraser Institute оприлюднив звіт "Економічна свобода у світі - 2018". В межах звіту оприлюднили Індекс економічної свободи у світі за 2018 рік (вираховується на основі даних за 2016 рік).

Згідно з даними дослідження за рік Україна піднялася у рейтингу зі 149 місця до 134, проте все ще входить до переліку країн світу з найменшим рівнем економічної свободи. У цьогорічному рейтингу Україна опинилась на одній позиції з Беніном.

Найближчий в рейтингу європейський сусід - Білорусь (зайняла 122 позицію).

Читайте також: Дорости до Африки. Чи брешуть міжнародні рейтинги про місце України

Індекс розраховується на базі 42 показників, об'єднаних у 5 ключових категорій:

- "розмір (ціна) держави" (розмір податкових ставок, кількість держпідприємств тощо),

- захист прав власності,

- стабільність валюти,

- свобода міжнародної торгівлі

- державне регулювання.

Згідно з даними дослідження, найгірша ситуація в Україні з незалежністю судової системи та неупередженістю правосуддя. Найкраще справи у нас з розміром податку на прибуток.

Читайте також: Британські експерти назвали Київ однією із найгірших столиць світу. Чи справедливо це

Зростання рейтингу, в основному, відбулося завдяки валютній лібералізації, оскільки найсуттєвішу зміну зафіксовано саме в категорії “доступ до надійної валюти”.

Експерти нагадують, що протягом 2017 року продовжувались реформи в напрямку прозорих закупівель, стартували деякі нові сервіси для бізнесу, покликані полегшити господарчу діяльність компаніям. Тому за результатами 2017 року Україна може покращити свої позиції.

Найвищий рівень економічної свободи в світі, за даними дослідження, у Гонконгу, Сінгапурі, Новій Зеландії та Швейцарії. До десятки найбільш економічно вільних держав також входять Грузія, США та Британія.