Вчені нарешті визначилися із найбільшим птахом на Землі. Але він вже вимер

Після десятиліть суперечок і численних публікацій вчені з зоологічного товариства в Лондоні (Zoological Society of London) нарешті визначились із “найбільшим птахом у світі”

Опубліковане дослідження свідчить, що “нагороджений” вид Vorombe titan  досягав ваги до 800 кілограмів і 3-х метрів у висоту.

Раніше було ідентифіковано до 15 різних видів “Elephant birds” (у прямому переладі птахів-слонів) , проте дослідження вчених ZSL наводить інші показники. Доктор Хансфорд, озброєний рулеткою і підручними засобами проаналізував сотні кісток гігантських птахів з музеїв по всьому світу, щоб виявити найбільшого в світі птаха, і виділив ще принаймні декілька їх видів.

Elephant birds (що належать до сімейства Aepyornithidae) є вимерлою групою гігантських нелітаючих птахів, які бродили по Мадагаскару близько 0,5 -1 млн років тому з двома родами (Aepyornis і Mullerornis), раніше визнаними вченими.

Aepyornis maximus часто вважається найбільшим птахом у світі. У 1894 році британський вчений C.W. Andrews описав ще більший вид Aepyornis titan, який зазвичай відхилявся як незвично великий екземпляр A. maximus. Проте нове дослідження показує, що “титан” був дійсно відмінним видом. Форма і розмір його кісток настільки відрізняються від всіх інших “слонів”, що тепер йому було присвоєно новий рід Vorombe ZSL.

Провідний автор в Зоологічному інституті ZSL д-р Джеймс Хансфорд сказав: “Ці гігантські пташки були найбільшими з мегафауни Мадагаскару і, можливо, були одними з найважливіших в історії еволюції островів - навіть більше, ніж лемури. Мадагаскар і зараз страждає від наслідків зникнення цих птахів”.