"Укрпошта" попередила про колапс в аеропортах через "закон трьох посилок"

В "Укрпошті" вважають, що норма про обмеження кількості посилок, які можна ввозити до країни, не покращить бюджет країни, натомість через свою недосконалість заблокує роботу пошти

Про це заявив генеральний директор ПАТ "Укрпошта" Ігор Смілянський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Якщо її не скасують - то встане весь імпорт. І на цьому все закінчиться. І це буде не відповідальність "Укрпошти". Це буде вина митника, який не захоче брати на себе відповідальність при підрахунку, яка все-таки з п'яти посилок четверта. Я заздалегідь всіх попереджаю: якщо весь аеропорт "Бориспіль" буде завалений міжнародними посилками у кілька шарів - це питання не до "Укрпошти", це питання до тих, хто приймав цей закон", - заявив Смілянський.

За словами очільника "Укрпошти", закон про обмежання безподаткового ввезення товарів в Україну трьома посилками ухвалили з порушенням норм, оскільки не було надано оцінки щодо того, скільки коштуватиме державі реалізація такої ініціативи.

"Скільки займе часу ця реалізація, тим більше з урахуванням проведення масштабного тендеру на систему artificial intelligence (штучний інтелект - ред.) і її розробку? Витрати митниці теж фіксуються в державному бюджеті, і, зауважте, його не збільшили з метою реалізації цієї ініціативи", - сказав Смілянський.

Читайте також. 150 євро і не мрійте. Українців знову хочуть змусити платити мито на товари з-за кордону.

На думку чиновника, цю ініціативу в Україні варто відкласти або переписати і боротися з тіньовим імпортом, зокрема, за допомогою технології роботи з IMEI-кодом.

"Візьміть її і боріться. Навіщо вводити якісь незрозумілі схеми, які навіть не працюватимуть?" - сказав Смілянський.

Керівник "Укрпошти" також зазаначив, що подібного прецеденту з обмеженням кількості посилок в інших країнах немає.

"В інших країнах є обмеження на вартість завезених посилок, на кількість - немає. В Євросоюзі дійсно встановлений ліміт в EUR22 на ввезені товари. Але ж в Євросоюзі і ринок у багато разів більший, ніж в Україні. А всередині Євросоюзу немає жодних лімітів. Все, що потрапило всередину Євросоюзу - далі возиться абсолютно спокійно без будь-яких лімітів", - наголосив директор "Укрпошти".