З банку Тігіпка вивели 4 мільярди гривень, - НБУ

Національний банк ухвалив рішення про невідповідність керівників ПАТ "Таскомбанк" вимогам законодавства через здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Згідно з повідомленням, НБУ виявив факт зняття за період з лютого по жовтень 2017 року 23 юрособами, які викликали підозру, у готівковій формі коштів зі своїх поточних рахунків у розмірі близько 3,9 млрд гривень на закупівлю вторинної сировини. Це майже 80% усієї виданої банком за цей період готівки з рахунків юридичних осіб.

"Банк встановив вищезгаданим клієнтам значно менші тарифи на видачу готівкових коштів з їх поточних рахунків, ніж передбачені відповідним тарифним пакетом банку", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що більшість готівкових коштів, які нібито потім клієнти банку платили контрагентам-фізичним особам (переважна більшість яких має реєстрацію в АРК, окремі з них фігурували в кримінальних провадженнях, до того ж серед них є одна відома співачка) за вторсировину, отримувало шість фізичних осіб.

Йдеться про те, що 23 юрособи ніби то зібрали 612 тисяч тонн вторсировини. НБУ наголошують, що для такого обсягу потрібно буде скористатися послугами 284 КамАЗів за один день діяльності, проте будь-які дані про оплату таких перевезень відсутні.

  • Бізнесмен та політик Сергій Тігіпко є власником фінансово-промислової групи "ТАС". На фінансовому ринку група представлена "ТАСкомбанком" і страховою групою "ТАС".