Ураганів побільшало через потепління Атлантичного океану, - вчені

Міжнародна група вчених представила дослідження, в якому показала, як потепління Атлантичного океану могло викликати збільшення кількості ураганів в 2017 році

Про це повідомляє журнал Science.

Вчені застосували кліматичну модель HiFLOR і побачили, що при подальшому підвищенні температури кількість ураганів може збільшитися.

HiFLOR — високоточна модель прогнозування клімату. Її створили в Лабораторії динаміки геофізичних рідин, що відноситься до Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

Попередні дослідження показали, що ця модель здатна симулювати міжрічні зміни частоти ураганів в історичній перспективі.  Згідно неї, основною причиною ураганів було незвичайне потепління Атлантичного океану.

Глава дослідження Хіроюкі Муракамі пояснив, що модель HiFLOR дозволяє тепер передбачати появу ураганів протягом одного сезону. Крім того, вона дає можливість оцінити внесок зміни клімату в цей процес.

"Інше дослідження Національного управління океанічних і атмосферних досліджень продемонструвало, що середня температура поверхні Світового океану за останні сто років змінилася на 1,44 градуси Цельсія. Об'єднавши ці дані, можна припустити, що при продовженні сучасної тенденції кількість ураганів буде зростати", - кажуть вчені.