Вчені навчилися "передавати думки" між людьми по "мозковій мережі"

Науковці вдосконалили "мозкову мережу", яка дозволяє передавати розумові сигнали від людини до людини

Про це йдеться в MIT Technology Review.

Для створення BRAINet вчені з лабораторії університету використовували електроенцефалографічні датчики для реєстрації показників мозкової активності, а також апарати транскраніальної магнітної симуляції - з їх допомогою можна передавати сигнали через кістки черепа прямо у мозок.

Раніше науковці вже створювали подібну мережу, проте вона була орієнтована лише на двох людей, які мали відповісти на 20 запитань, що звучать в голові у їх "колеги".

В новому експериментальному випробуванні брали участь троє людей. Працездатність розробленого рішення вони демонстрували в схожій на "Тетріс" грі, розмістившись у різних кімнатах та не маючи інших каналів зв’язку, окрім такої "мозкової мережі".

Видання зазначає, що у поточному варіанті експериментальної установки лише одна людина могла відправляти та приймати інформацію.

Дві людини з трьох бачили все ігрове поле - в його верхній частині з'являлася фігура, яку потрібно було правильно повернути. Один із граючих бачив тільки верхню частину поля, тому він міг керувати нею тільки після надходження сигналів від інших гравців.

Для формування сигналу "обертати" учасник дивився на один з світлодіодів збоку від екрана - він блимав з частотою 15 Гц. Для подачі іншого сигналу - на світлодіод, який блимає з частотою в 17 Гц. Спостереження за миготливим світлом змушує мозок випромінювати електричний сигнал з такою ж частотою.

Одержуваний імпульс в мозку відчувається як поява світлового спалаху різної частоти. Також можна організувати взаємодію людей не тільки через стіни лабораторії, а й через інтернет.