Рада схвалила законопроект про функціонування української мови як державної за основу

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної"

За відповідне рішення проголосував 261 депутат, повідомляє Еспресо.TV.

Відповідно до законопроекту, українська мова визначається єдиною державною та прирівнюється до гімну, прапору та гербу. Тож публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюється до наруги над державними символами.

Всі громадяни України повинні мати вільні можливості, щоб оволодіти українською мовою. Для здобуття високих посад у владних структурах, медичних, освітніх чи юридичних закладах від претендента вимагається вільно володіти державною мовою.

Докуменом передбачено створення Національної комісії зі стандартів державної мови, яка визначає правопис та стандарти та проводить іспити з державної мови й видає державні сертифікати про рівень володіння державною мовою).

Також, за злісне невиконання закону передбачена відповідальність. Для цього повинні бути створено посаду Уповноваженого із захисту державної мови, який має контролювати виконання закону та розглядати звернення громадян.

Читайте також: Штраф за відмову обслуговувати українською. Що може змінити закон про мову

Зазначимо, що законопроект ухвалили з деякими змінами, які було ухвалено під час засідання Комітету Ради. Ці зміни з трибуни парламенту озвучив голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький. 

Він зазначив, що цей законопроект дійсно стосується регулювання української мови, але стосується всіх мов, зокрема мов нацменшин. За його словами, Комітет схвалив кілька змін до проекту закону, враховуючи ухвалення інших законів, зокрема про освіту, а також про телебачення і радіомовлення. 

Тож, було внесено наступні зміни: