Війни на Балканах зараз не буде, - сербський політолог Борис Варґа

Останнє протистояння між Сербією та самопроголошеним Косовим не здатне перерости у збройний конфлікт, оскільки цього не допустить НАТО і між обома ворогуючими сторонами відсутні спалахи масового насильства

Таку думку висловив політолог, журналіст Борис Варґа (Сербія) в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Я думаю, що якийсь серйозний конфлікт на Балканах зараз не можливий. Щоб такий конфлікт стався, це не можливо. Чому? Тому що існує фактор стримування, а це НАТО. Альянс оточує Сербію, війська і миротворці НАТО розміщені на обширах колишньої Югославії і тут є країни-члени НАТО (Словенія, Хорватія, Албанія, Чорногорія)", - зазначив він.

Окрім того, за словами експерта, нинішнє становище в регіоні відрізняється від ситуації березня 2004 року, "коли у Косові було задіяно десятки тисяч людей з обох сторін - і албанського, і сербського населення".

Читайте такожСербія і Косово йдуть на загострення конфлікту

Що ж стосується останнього візиту президента Сербії Александара Вучича до Москви, де він просив Путіна про допомогу, то, як вважає Варґа, йдеться про "підтримку реалізації інтересів (Вучича - ред.) у Косово".

За його словами, після того як провалилася ідея Вучича з "корекцією кордону" у вигляді поділу території Косова, "щоб більша частина відійшла до Сербії, а та частина на півдні, яка переважно населена албанцями, відійшла до Косова (до частково визнаної міжнародним співтовариством "Республіки Косово", яку Україна суверенною державою не вважає – ред.)", Белград розраховує на підтримку Москви у тому, аби заблокувати співпрацю Косова з Брюсселем.

"Швидше всього, президент Вучич вимагав від Путіна щоб Росія активніше втрутилися у вирішення проблем довкола Косова. Вимагав від нього перш за все політичної допомоги: щоб Росія не лише блокувала цю державність Косова на найвищому рівні (в ООН – ред.), але щоб більше втрутилася і на нижчий рівень. А це є рівень, який стосується Європейського Союзу, і також Сербії. Тобто щоб втрутилася певним чином у діалог, оскільки Белград вважає, що албанська сторона не виконує усі ті домовленості, які досягнуто 2013 року у Брюселі", - пояснив Варґа.

Довідка

Сербія є стратегічним партнером Росії на Балканах.

Країна не підтримує міжнародні санкції щодо режиму Путіна.

Окрім того, за даними СБУ, біля 300 сербських найманців воювали чи продовжують воювати проти України у складі російсько-терористичних сил на Донбасі. Як повідомляло українське посольство у Белграді, у себе вдома ці особи не переслідуються і до кримінальної відповідальності не притягуються.