Генсек Ради Європи пояснив, чому шкода виключати Росію з організації

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що в період членства Росії в РЄ вдалося покращити стан російських тюрем, і це є "серйозним здобутком"

Про це він заявив під час дискусії з парламентарями у Страсбурзі, повідомляє "Європейська правда".

Генсек вкотре нагадав, що події цього тижня у ПАРЄ напевне матимуть наслідком припинення участі Росії в організації.

"Я вже пояснив, що буде результатом подій, які тут відбулися. Мені дуже шкода, що це відбувається. Якщо Росія вийде (з Ради Європи), то громадяни Росії не зможуть звертатися до Європейського суду з прав людини. Ми не зможемо застосовувати інші механізми – як, припустимо, механізм спостереження за умовами у російських в’язницях, який був настільки важливий", - зауважив він.

Наведені Ягландом аргументи щодо впливу Ради Європи на Росію базувалися саме на питанні ставлення до ув’язнених у РФ, який, на його думку, вдалося покращити.

"Коли Росія вступила до Ради Європи, там був мільйон ув’язнених, у жахливих умовах. І після того як багато ув’язнених позивалися до ЄСПЛ, після того, як були винесені рішення, які Росія, до речі, виконала – кількість ув’язнених там зменшилася, а умови утримання покращилися", - пояснив він.

На додаток Ягланд навів також геополітичний аргумент проти виключення Росії.

"Мені буде дуже шкода, якщо ми сповземо до ситуації, коли в Європі утвориться величезна розділова лінія", - зауважив генсек.