Туреччина звільнила американського пастора, звинуваченого у тероризмі

Суд в Туреччині звільнив ув'язненого американського пастора Ендрю Брансона, якого Анкара звинувачувала в зв'язках з терористичними організаціями

Про це повідомляє ВВС.

Суд звільнив Брансона з-під домашнього арешту і дозволив виїзд за кордон. Брансон був засуджений у Туреччині до трьох років позбавлення волі, але не буде відбувати термін, оскільки вже два роки пробув у в'язниці.

Він заперечував звинувачення в шпигунстві, яке загрожувало йому 35-річним терміном ув'язнення. Через арешт Брансона в останні місяці загострилася напруженість між США та Туреччиною.

Суд засудив Брансон до 3 років і 45 днів тюремного ув'язнення, але з огляду на термін, який громадянин США вже провів в ув'язненні і під домашнім арештом, Брансон був звільнений із залу суду. Заборона на виїзд і домашній арешт пастора також скасовані.  

Брансон був затриманий дев'ятого грудня 2016 року за звинуваченням "в шпигунстві і пособництві терористам Фетуллаха Ґюлена (FETÖ) і PKK".

Пастор Ендрю Крейг Брансон був заарештований в Туреччині 9 грудня 2016 року за звинуваченням в шпигунстві і пособництві ісламському проповіднику Фетхуллаху Ґюлену і Робочій партії Курдистану, яких Анкара прирівнює до терористів. У липні 2018 року пастора перевели під домашній арешт після перебування за гратами протягом 21 місяця.

Туреччина вважає, що після провалу спроби перевороту 15 липня 2016 року, Брансон відправив повідомлення американським військовим, в якому висловлював співчуття у зв'язку з провалом путчу.

1 серпня Мінфін США запровадив санкції проти міністра внутрішніх справ Туреччини Сулеймана Сойлу і міністра юстиції Абдулхаміта Гюля, яких порахував причетними до утримання Брансона, і заморозив їхні активи.

Ввести санкції дозволив так званий глобальний акт Магнітського, який спрямований на тих, хто, на думку влади США, причетний до корупції та порушення прав людини.

Санкції привели до падіння ліри до рекордних значень - з початку року вона подешевшала до долара на 40%. Однак на цьому влада США не зупинилася. Незабаром Трамп оголосив, що американська влада вдвічі збільшує мита на поставки турецької сталі й алюмінію. Це тільки посилило обвал національної валюти та фондового ринку, а також серйозно погіршило прогнози щодо інфляції.

Ердоган у відповідь попередив, що одностороння політика США змусить Туреччину шукати нових друзів. Він також закликав населення продавати золото та долари та пригрозив бойкотом електронної продукції зі США.

Анкара пропонувала звільнити Брансона, в обмін на пом’якшення покарання для турецкього державного банку Halkbank. Американські чиновники відхилили пропозицію, заявивши, що Брансон має бути звільнений, перш ніж можуть обговорюватися інші питання.