Відразу сім країн мають намір спільно протистояти Китаю та Росії, - ЗМІ

Альянс розвідслужб США, Австралії, Британії, Канади та Нової Зеландії (Five Eyes) збирається створити коаліцію з розвідками Німеччини і Японії для обміну інформацією та протидії Китаю та Росії

Про це повідомляє Reuters з посиланням на обізнані джерела.

Як повідомляється, незважаючи на заяви глави Білого дому Дональда Трампа про готовність самотужки протистояти КНР, члени його адміністрації ведуть активну роботу у кулуарах щодо створення неформального об'єднання для стримування Пекіна у його інвестиційних прагненнях і спробах втручання у справи інших країн.

І хоча центром уваги Five Eyes і його союзників є Китай, переговори розвідслужб також зачіпають і Росію, яка відповідальна за втручання у закордонні вибори, хімічну атаку в британському Солсбері та агресію проти України.

"Те, що могло початися як спонтанні дискусії, тепер веде до більш докладних консультацій про кращі методи і подальші можливості для співпраці", - прокоментував один зі співрозмовників створення нової коаліції.

За наявними даними, у переговорах беруть участь як співробітники спецслужб і дипломати, так і глави урядів.

"Ми живемо у новому світі. Такий несподіваний струс з боку авторитарних режимів провокує тіснішу співпрацю і реальне розширення обміну розвідданими", - зазначив представник однієї з країн-членів Five Eyes.