Чим нова українська церква має відрізнятися від РПЦ. Пояснення від Цибулька

Діяльність оновленої після надання Томосу об'єднаної української православної церкви має відрізнятися від церкви російської, яка "більше спирається на силовиків і на державний апарат, ніж на власну структуру"

Про це політичний експерт Володимир Цибулько заявив 13 жовтня 2018 року в ефірі телеканалу Еспресо.TV.

"В Україні важливо вибудувати церкву, яка була б максимально дистанційована від держави. Щоб вона займалася українською людиною, душею людини, а не хвалила владу чи танцювала вальс на пару із чиновниками", - зазначив він.

На його думку, новостворювана Українська помісна церква із цим завданням впорається.

"Церква в українському суспільстві є надто великою цінністю, аби суспільство дозволило їй бути поглинутою державною бюрократією", - наголосив Цибулько.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

Загалом, додав експерт, надання Томосу є дуже важливим для України й для сприйняття її світом:

"Цей акт з боку Вселенської патріархії він повертає українцям внутрішнє самоусвідомлення. Адже Росія всю свою історію робила українців якимись вторинними: "молодший брат", "друга за значимістю республіка в Союзі" і щось подібне. Хоча інтелектуальний внесок українців (в розбудову Імперії - ред.) у розрахунку на тисячу людей був на порядок вищим, ніж у того самого "старшого брата".Тому, можна сказати, що ми не лише повертаємося в світ, але ми витісняємо нелюдську Росію із цивілізованого світу.

Це не лише формула Леоніда Кучми "Україна - не Росія", це вже щось значно більше. Україна як Україна, не як Анти-Росія, а як щось первинне, у порівнянні з Росією, як справжня продовжувачка-спадкоємиця великої спадщини Київської Русі і великого Хрещення, яке цивілізувало цей простір Східної і Південної Європи".