Миротворчу місію ООН на Донбасі має очолити перехідна адміністрація, - МТОТ

Миротворчу місію ООН на Донбасі має очолити перехідна адміністрація за хорватською моделлю

Про це, як передає УНІАН, заявив радник міністра з питань тимчасово окупованих територій, екс-посол України в Хорватії та Боснії і Герцеговині Олександр Левченко під час прес-конференції у вівторок, 23 жовтня. 

За словами радника, міністерство, дослідивши десятки прикладів застосування миротворчої місії, дійшло висновку, що хорватський варіант миротворців є найприйнятніший для України через схожість сценарію розвитку подій у Донбасі та Хорватії.

Йдеться про варіант, при якому на чолі миротворчої місії має стояти міжнародна перехідна адміністрація. 

"Перехідна адміністрація з моменту повної дислокації всіх військових і поліцейських підрозділів бере всю владу в свої руки на підмандатній території для майбутнього власника цих територій - української держави", - зазначив Левченко.

За його словами, відповідна місія має три складові - військову (70%), поліцейську (15%) та громадянську (15%).
Радник очільника МінТОТ також додав, що до майбутнього тексту резолюції Радбезу ООН про миротворців на Донбасі потрібно вносити положення щодо важливості надання цією місією допомоги у виконанні сторонами Мінських угод своїх зобов'язань. 

За словами Левченка, дослідження свідчать, що майбутня миротворча місія має налічувати від 25 до 50 тисяч чоловік у контингенті з понад 30 країн, крім Росії.