Андріївська церква буде посольством Вселенського патріарха, - архієпископ Євстратій

Речник УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) заявив, що передача Андріївської церкви Вселенському патріархату потрібна для взаємодії української церкви з Константинополем

Про це архієпископ сказав в коментарі журналістам, інформує УНІАН.

Речник УПЦ КП пояснив, що цей крок був зроблений для того, щоб українська церква взаємодіяла зі Вселенським патріархатом.

"Це було прийняте рішення Константинополя – створити ставропігійну, тобто напряму підпорядковану Вселенському патріарху структуру для взаємодії з церквою, державою, суспільством. Тобто по суті це є церковне посольство", - заявив він.

Архієпископ відзначив, що центр римо-католицької церкви Ватикан має статус держави, тому може створювати свої посольства як держава, а православні церкви такого державного статусу не мають та посольств не можуть створювати.

"Але взаємодія потрібна, і, відповідно, ми позитивно до цього поставилися", - наголосив він.

Архієпископ відзначив, що частина комплексу Андріївської церкви, а саме стилобат, тобто двоповерхова будівля, на якій стоїть Андріївська церква, у 1992 році був переданий до УПЦ КП.

"Це приміщення нашою церквою використовувалося, ремонтувалося за свій рахунок. Якщо йдуть розмови про те, що хтось чимось жертвує – то наша церква має реальне відношення до того, що виявляє добру волю, щоб комплекс Андріївської церкви був представництвом Вселенського патріархату", - підкреслив речник.