Вчені придумали, які супутники використовувати для роздачі квантового інтернету

Вчені з Женевського університету пропонують використовувати супутники для розгону хмар, щоб роздавати квантовий інтернет

Про це пише OSA.

Хмарна погода заважає супутникам роздавати інтернет і передавати інформацію за допомогою лазерів, оскільки хмари розсіюють імпульси. При цьому лазер, що швидко пульсує і використовується для розгону хмар, може пробити в них невеликий канал. Його можна використовувати для передачі інформації на основі частинок світла - фотонів - за допомогою другого лазера.

Інженери протестували цю технологію в лабораторії на прикладі хмарної камери, яка імітує атмосферні явища. Перший лазер, проходячи через хмару, створює ударну хвилю - вона відштовхує краплі води з хмари. В результаті з'являється канал розміром близько міліметра, його можна використовувати для передачі лазерного імпульсу з фотонами.

Довідка:

Квантова мережа - комунікаційна мережа, що захищає дані, що передаються з використанням фундаментальних законів квантової механіки. У квантових мережах використовують в якості середовища передачі оптоволокно або вільний простір,і  важливу роль відіграє передача чистих квантових станів у вигляді фотонів на великі відстані.