Константинополь прокоментував можливість скасування автокефалії РПЦ

Стосовно РПЦ будуть застосовані "певні рішення" у разі продовження опору автокефалії Української церкви

Про це заявив в інтерв'ю ВВС Україна представник Константинопольського патріархату, архієпископ Тельміський Іов.

Зокрема, архієпископ Іов підкреслив, що на світовому рівні суддею чи арбітром є Константинополь і ніхто інший.

Юридично Вселенський патріарх має абсолютне право проголошувати автокефалію, це його привілей, якщо ж РПЦ має сумніви стосовно цього, вона повинна зректися власної автокефалії.

"Патріарший статус їй був даний у XVI столітті Вселенським патріархом Єремією ІІ, і в цьому документі ясно сказано, що московському архієрею дається право називати себе патріархом при тому, що він має визнавати Константинопольського патріарха як свого главу", - сказав архієпископ.

Він додав, що деякі каноністи вважають, що, оскільки ці нові патріархати, нові автокефалії були створені Вселенським патріархатом, то в певний момент, якщо Вселенський патріархат вважатиме це за потрібне, він може і скасувати цей статус.

На питання журналіста, чи означає це, що в певний момент Константинополь може просто скасувати Російську церкву (її автокефалію), владика Іов відповів дипломатично:

"Ми сподіваємося, що Православна церква Росії прийде до розуму і повернеться в єднання зі Вселенським престолом, бо Вселенський престол не бажає рвати з нею відносин. Але якщо така ситуація продовжуватиметься довгий час, звичайно, Вселенський престол буде змушений приймати певні рішення, щоб забезпечити єдність церкви", - сказав архієпископ.