З СІЗО Сімферополя випустили трьох українських моряків судна ЯМК-0041

Окупанти випустили із СІЗО Сімферополя ще трьох незаконно утримуваних українських моряків риболовецького судна "ЯМК-0041"

Про це у вівторок, 2 листопада, повідомила уповноважена з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова у своєму Facebook.

Як зауважила український омбудсмен, українським морякам змінено запобіжний захід на підписку про невиїзд. І це, за її словами, немає нічого спільного з правозахисною практикою, адже йдеться лише про "показове звільнення" .

"Незаконно утримуваних капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" Віктора Новицького, а також двох рибалок Руслана Кондратюка та Андрія Морозова випустили із СІЗО Сімферополя. Хочу наголосити, що подібні дії Російської Федерації не мають нічого спільного із реальною правозахисною практикою, а є лише використанням українських громадян у своїй зовнішньополітичній грі", - наголосила Денісова.

Вона також нагадала про незаконні дії російських окупантів в анексованому Криму та в Азовському морі і запевнила, що Україна продовжить робити усе можливе задля захисту прав українських моряків та якнайшвидшого їхнього повернення додому.

Раніше, в липні, український омбудсмен Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка сприяти обміну екіпажу російського судна "Норд", затриманого українськими прикордонниками в Азовському морі, на українських моряків із ЯМК-0041.

  • 4 травня стало відомо про затримання російськими прикордонниками українського рибальського судна ЯМК-0041.
  • Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявив, що російська окупаційна влада, затримавши українське риболовецьке судно, порушила норми міжнародного морського права. Чиновник також зазначив, що російський корабель "Аметист, який затримав ЯМК-0041, не вперше переслідував українських рибалок.
  • Окупанти випустили із Криму на материк моряка з "ЯМК-0041".
  • Нагадаємо, 30 жовтня, як повідомила прес-служба російського омбудсмена, сімох українських моряків із затриманого росіянами неподалік від Криму риболовецького судна ЯМК-0041 повернули з окупованої території. 
  • Пізніше Держприкордонслужба України заявила, що жодного обміну затриманих ФСБ українських моряків із судна ЯМК-0041 на екіпаж заарештованого в Україні судна "Норд" не відбувалося. Адже, як наголосили у ДПСУ, екіпаж ЯМК-0041, так саме і екіпаж "Норду" є громадянами України.