Луценко розповів, коли справу про вбивство Гандзюк передадуть до суду

Справу про вбивство активістки та депутата міськради Херсона Катерини Гандзюк мають передати до суда до кінця поточного року

Про це заявив у Верховній Раді під час доповіді про розслідування вбивства Катерини Гандзюк генеральний прокурор Юрій Луценко, передає Еспресо.TV.

"Ми вважаємо майже доведеною, за виключенням остаточних експертиз, вину виконавців і організатора. Після завершення молекулярно-генетичної експертизи щодо частини кислоти на тілі одного з учасників, комп'ютерно-технічної, що оглядає комп'ютер і мобільний телефон, який точно доводить підготовку до використання кислоти саме щодо Гандзюк, судово-медичної, яка має встановити причини смерті Катерини Гандзюк для кваліфікації злочину, цю частину справи буде передано до суду. Вважаю, що це відбудеться залежно від завершення експертизи не пізніше кінця цього року. Ми плануємо, що це буде дещо швидше", - сказав генпрокурор.

Читайте також10 фактів із життя Катерини Гандзюк.

Луценко зазначив, що слідством проведено вже 367 допитів і 21 експертизу, а також розповів подробиці про виконавців злочину.

"Це громадянин Торбін 1977 року народження, який розглядається як організатор злочину і перебуває в СІЗО, громадянин Горбунов 1991 р. н., громадянин Вишневський 1990 р. н., громадянин Гравчук 1995 р. н. і громадянин Васянович 1994 р. н. Усі підозрювані є учасниками АТО, один із них є тяжко пораненим - фактично відсутня гомілка. Чотири особи дали визнання своєї участі у злочині і вказали на ролді всіх учасників цього злочину. В зв'язку з цим слідство обґрунтовано вважає громадянина Торбіна організатором злочину, а інших винайнятих ним осіб - виконавцями", - сказав Луценко.

Щодо імовірних замовників нападу генпрокурор повідомив про 12 підозрюваних, а також жорстко розкритикував народних депутатів, які розголосили одну з версій слідства.

"Сьогодні ми маємо підозри щодо 12 осіб, які ймовірно були замовниками цього злочину. Сама Гандзюк говорила про частину з них під час скайп зв'язку і її допиту слідчим. Мені особисто вона висловлювала щодо трьох із цих осіб, слідству - дещо більше. Суспільство також турбує, хто є замовником злочину. Слідство має версії і ефективно рухається до завершення і цієї частини роботи. Виявити, а тим більше - довести вину замовника - є вищою кваліфікацією і достатньо серйозною оперативною вдачею будь-якої справи. До вчорашнього дня я був упевнений, що в найближчий час ми спрацюємо ефективно. Тим не менше, вчора в ході піару на крові, який розгорнула частина тих, хто хоче всіляко спаплюжити владу, а не допомогти результату слідства, одна з версій витікла у ЗМІ. 12 осіб, які нами розробляються на причетність до замовлення, у зв'язку з вчорашнім витоком отримали необхідну їм інформацію", - сказав Луценко.

Напередодні, 5 листопада, спільнота "Хто замовив Катю Гандзюк?" заявила у Facebook про зв'язок помічника народного депутата від БППМиколи Паламарчука Ігоря Павловського з виконавцями злочину.