Росіянам блокуватимуть доступ до месенджерів, якщо вони не пройдуть "перевірку"

В Росії затвердили правила ідентифікації користувачів месенджерів за телефоном: тепер усі зареєстровані номери будуть перевірятися через операторів зв'язку

Про це повідомляє російське видання Meduza.

Згідно з документом, користувачам месенджерів заборонено використовувати для ідентифікації чужі номери телефонів. Адміністратори месенджерів повинні перевіряти номери, за допомогою яких реєструються користувачі, через операторів зв'язку, тобто впевнитися, що власник SIM-карти і користувач месенджера це одна і та ж людина.

Як саме це повинно перевірятися, в документі не сказано: придумати такий алгоритм ніби то мають власники месенджерів. Але якщо росіяни не пройдуть перевірку, то месенджери мають заборонити їм надсилати повідомлення.

У самих операторів буде 20 хвилин на те, щоб підтвердити особистість людини. Згідно документу, користувач не зможе пройти перевірку, якщо оператор не відповість у визначений термін або не знайде відомостей про нього. Користувач також буде повинен пройти ідентифікацію повторно, якщо змінить номер телефону.

1 січня 2018 року в Росії вступив в силу закон, що зобов'язує месенджери ідентифікувати користувачів за абонентським номером. 

Читайте також: Контролювати не можна, заборонити. Як Росія блокує Telegram та чому це безглуздо