В Росії хірурги помилково ампутували 89-річній жінці здорову ногу. І переписали історію хвороби

У російському Воронежі родичі 89-річної жінки, у якої розвинулася гангрена, звинуватили лікарів з міської клінічної лікарні №3 в ампутації пацієнтці здорової ноги

Про це повідомляє російське видання РІА "Воронеж".

Відразу після операції, 4 листопада, син жінки побачив, що хірурги залишили недоторканою почорнілу праву стопу матері, а ліву ногу видалили до середини стегна.

Постраждала Марія Дмитрівна має офіційний статус в'язня концтабору. До виходу на пенсію вона працювала вчителем в школі і отримала звання заслуженої працівниці освіти РФ. Тепер пенсіонерка очікує ампутації другої, хворої ноги.

Лікарі міської клінічної лікарні №3 відповідають, що діяли правильно і ногу все одно довелося б відрізати. 

Як розповів син пенсіонерки Андрій Дронов, вона вже кілька років страждає хронічним захворюванням судин. Через це Марія Дмитрівна раз на півроку лягала в дорожню клінічну лікарню у Воронежі, а востаннє  лікувалася там в серпні 2018 року.

"Коли її виписували, то сказали, що праву ногу доведеться ампутувати. Але моя мама дуже міцна жінка. Вона заявила, що прожила довге життя і не хоче в старості бути інвалідом і відмовилася від операції", - розповідає Андрій Дронов.

Після цього у жінки почалися сильні болі. Права нога почала чорніти, але  жінка до останнього терпіла і приймала знеболюючі, незважаючі на вмовляння рідних. Врешті у пенсіонерки почалася гангрена.

"Лікарі оглянули маму і сказали, що в такому віці вона може погано перенести операцію, а за ампутацією однієї ноги може послідувати ще одна. При цьому другу операцію літня людина вже точно не перенесе", - розповідає Дронов. Він додав, що лікарі залишили це питання на розсуд родичів, а вони наполягли на втручанні.

Операція пройшла успішно, але коли родичі змогли зайти у палату, то виявили, що пацієнтці ампутували не ту кінцівку. Рідні Марії Дмитрівни стверджують, що лікарі не вибачилися перед ними. На всі звинувачення медики відповідали, що все робили правильно і другу ногу теж коли-небудь довелося б ампутувати.

Близькі пенсіонерки припускають, що така ситуація могла скластися через помилки в документах. За словами Андрія Дронова, в направленні з поліклініки було написано "ампутація правої ноги". Однак після операції близькі Марії Дронової побачили в історії хвороби, що мова йшла вже про ліву кінцівку.

Коли Андрія Дронова викликали до Слідчого комітету, там в історії хвороби вже значилося, що пацієнтка скаржилася на болі в обох ногах і обидві були почорнілими.

"Одна нога була біла, але набрякла, а інша чорна. Як тут можна було помилитися? !! У нас є фото, зроблене за день до операції, там це чітко видно. Це не просто помилка, це екстраординарна ситуація. Я згоден: може бути, колись довелося б ампутувати і другу ногу. Але зараз вийшло, що їй відрізали здорову кінцівку, а залишилася бомба, яка постійно отруює організм. Я відразу сказав лікарям: "Ви її вбили". Невідомо, як мама тепер перенесе другу серйозну операцію. До цього вони ж самі говорили, як це важко в такому віці", - говорить  Дронов.

Наразі інцидент розслідують.