Парламент схвалив закон про оподаткування посилок у першому читанні

Законопроект передбачає, що платити податок потрібно за товари й подарунки з-за кордону, що вартують більше €100

8 листопада Верховна Рада України схвалила у першому читанні законопроект №9260 "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів".

Кабмін вніс законопроект до Парламенту 5 листопада.

Читайте також: Вже не три, але за €100. Чому в уряді пропонують нові правила оподаткування посилок

Серед ряду пропозицій щодо податків та акцизів законопроект містить норма про оподаткування посилок з-за кордону.

Законопроект пропонує обкладати податком на додану вартість товари, ввезені на митну територію України, якщо їхня сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 100 євро.

Ще одна новація законопроекту: оператори поштового зв'язку, експрес-перевізники визнаються податковими агентами. Тож саме вони повинні будуть нараховувати, і сплачувати податкові зобов'язання в бюджет. Що може зробити вартість міжнародної доставки ще вищою.

Нагадаємо, зараз в Україні діє норма про безподаткове ввезення посилок з-за кордону, якщо їхня митна вартість не перевищує €150. Таких посилок можна отримувати скільки-завгодно.

7 грудня 2017 року ВРУ ухвалила закон, що обмежує  безподаткове ввезення товарів в Україну трьома посилками на місяць (до 150 євро — кожна) на адресу одного одержувача.

Читайте також: Три по 150. Навіщо українцям обмежили посилки з-за кордону та як це працюватиме

За четверту та всі наступні посилки потрібно сплачувати ПДВ (20%), мито (10%) та акциз на окремі категорії товарів.

Закон мав набути чинності з 1 січня 2019 року. Однак через технічну неможливість його реалізації, закон скасували.

У разі ухвалення законопроект №9260 у цілому передбачений перехідний період з 1 січня 2019 року по 30 червня 2019 року, протягом якого, у першому півріччі 2019 року податком на додану вартість будуть оподатковуватись товари, сумарна фактурна вартість яких перевищуватиме еквівалент 150 євро.

З 1 липня 2019 року ця сума повинна зменшитися до 100 євро в еквіваленті.