Введення миротворців ООН на Донбас погодили в міжнародній робочій групі, - Марчук

Міжнародна робоча група, до якої входять Україна, Росія, США, Велика Британія, Німеччина, Нідерланди та фахівці ООН із миротворчих місій, дійшла згоди в питанні введення на Донбас миротворчого контингенту ООН

Про це заявив представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи та в міжнародній робочій групі Євген Марчук, передає LB.ua.

"Я представляю Україну ще в двох групах із питань Донбасу. Одна з них стосується мандата миротворчої місії ООН, який був би компромісним. Там не беруть участь ОРДЛО. Крім України і Росії, до її складу входять США, Великобританія, Німеччина, фахівці ООН із миротворчих місій, Нідерланди. Остання зустріч відбулася в Братиславі. Ми там прийшли приблизно до 30% консенсусу, але це робочий рівень. Можливість просування з'явилася, коли сторони погодилися миротворчий процес розбити на 4-5 етапів", - сказав Марчук.

За словами представника України, учасники групи також дійшли згоди щодо тимчасових адміністрацій на Донбасі та першого етапу введення миротворців.

"Другий блок документів - це перехідні компоненти: перехідна юстиція, перехідні адміністрації, амністія, вибори. Там непросто, але в деяких питаннях з приводу формування перехідних адміністрацій є згода. Наприклад, якщо взяти поетапне введення миротворців, то перший етап - це лінія фронту і нормалізація життя в прифронтовій зоні. У перехідних адміністраціях старшим може бути миротворець або за згодою, але обов'язково повинні бути представники і з окупованої частини, і з неокупованої", - розповів Марчук.