Польща святкує 100 років з дня повернення незалежності

У неділю, 11 листопада 2018 року, Республіка Польща відзначає День Незалежності століття відновлення державної незалежності

З цієї нагоди президент Анджей Дуда направив лист лідерам усіх держав, з якими Варшава має дипломатичні відносини, а також очільникові НАТО, генеральному секретареві ООН та голові Європейської ради, передає Радіо Польщі.

"Я маю честь повідомити, що 11 листопада 2018 року Республіка Польща відзначає століття повернення незалежності. Цей день ми святкуємо в Польщі з гордістю і радістю, впевнені, що поляки створили спільноту, незалежна держава якої - вартісний суб’єкт міжнародного співтовариства", - йдеться у повідомленні польського президента.

Дуда наголосив, що "Республіка Польща працює задля мирного співробітництва між державами на основі поваги до міжнародного права, рівності, солідарності та взаємної пошани".

При цьому очільник кабінету президента Кшиштоф Щерський звернув увагу, що лист Анджея Дуди безпосередньо пов’язаний з депешею маршала Юзефа Пілсудського про відродження незалежної польської держави 11 листопада 1918 року.

Читайте також: Ян Пєкло: Безпека України означає безпеку Польщі

О 15:00 за місцевим часом Дуда виступить з урочистою промовою після чого під національними стягами відбудеться спільний з націоналістичними організаціями Біло-червоний марш. Перед цим з метою уникнення непорозумінь та провокацій мерія Варшави не дозволила польським правим влаштувати окрему вуличну ходу.

Окрім того, увечері на Національному стадіоні відбудеться великий Концерт для Незалежної, який можна назвати подорожжю останнім сторіччям польської музики.

Артистів на сцені супроводжуватиме Оркестр Польського радіо. Його директор Кшиштоф Кур підкреслює, що це - величезна справа: "Це справді наш концерт, який нагадає найкращі пісні цього століття. Я вважаю, це чудова ідея, концерт - для людей, вхід - вільний, є запрошення для Варшави та інших регіонів, щоб там була представлена вся Польща".

Серед виконавців - Алєксандра Кужак, Кристина Пронько, Мариля Родович, Адам Балдих, Кшиштоф Цуґовський, Наталія Шредер, Марек Пєкарчик, Анджей Лямперт. Виступить майже 300 солістів і музикантів.

Прозвучать твори міжвоєнного двадцятиліття, періоду Другої світової війни, 60-х років минулого століття та ери польської рок-музики. Будуть пісні польських легіонів, шедеври довоєнної кіномузики, повстанські пісні й композиції, які супроводили боротьбу з комунізмом.

Ефект підсилюватиме інценізація та анімація, що черпає з польської історії й культури та спеціальні ефекти. На закінчення прозвучить гімн Польщі - Мазурек Домбровського у спільному виконанні.

Концерт транслюватиме Перша програма Польського радіо та Польське телебачення - TVP1, TVP Polonia, ретрансляції також планують телеканали TVN та Polsat.