У "Нафтогазі" пояснили, чому в Кривому Розі частина осель досі без опалення

У НАК "Нафтогаз Україна" вважають, що у зриві опалювального сезону винне керівництво Криворізької теплоцентралі

Загальний борг Криворізької ТЕЦ перевищує 1 млрд грн. Про це НАК Нафтогаз України повідомляє у себе в Twitter.

Згідно з даними НАК "Нафтогаз Україна", загальний борг "Криворізької теплоцентралі" більше 1 млрд грн.

"Це сума за газ, який відібрала "Криворізька теплоцентраль", спожила, але не розрахувалась", - йдеться у повідомленні.

Тому, якщо ми говоримо про досягнення рівня розрахунків 90% за історичним споживанням–їм потрібно доплатити більше 400 млн грн, зазначає НАК.

"Нафтогаз" звинувачує у зриві опалювального сезону керівництво Криворізької теплоцентралі:

"Теплоцентраль має керівництво, яке мало б опікуватися і готуватися до опалювального сезону, воно–має орган управління в особі ФДМУ, вони знаходяться в межах громади Кривого Рогу. Ніхто нічого не зробив. І питання, що вони мають проблему піднялося виключно на початку листопада".

Окрім того, у компанії пояснюють, що запуск газу з їхнього боку поки неможливий:

"На сьогодні відсутні жодні юридичні підстави для надання номінацій і такий крок з боку Нафтогазу був би грубим порушенням діючого законодавства, яке регулює діяльність газового ринку України".

Про те, що НАК не має підстав для постачання природного газу до АТ "Криворізька теплоцентраль" повідомляють й в НКРЕКП та пояснюють, що АТ не виконала вимоги Положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867, у частині забезпечення відповідного рівня розрахунків або подання до НАК «Нафтогаз України» графіка погашення заборгованості, погодженого, зокрема, виконавчим органом відповідної місцевої ради.

"Подібної ситуації можливо було уникнути під час підготовки до опалювального сезону за рахунок своєчасної та злагодженої взаємодії теплопостачальних підприємств, органів місцевої влади з НАК Нафтогаз України - Naftogaz та операторами газорозподільних систем", зазначає Регулятор на Facebook- сторінці.

Національна Комісія закликає всіх учасників процесу, зокрема Уряд України, Фонд державного майна України, органи місцевої влади консолідувати зусилля та здійснити всі необхідні заходи для термінового відновлення газопостачання до об’єктів виробників теплової енергії та початку опалювального сезону 2018/2019 років.