Україна готова віддати 20 росіян і 60 колаборантів за утримуваних Росією політв'язнів і заручників, - Геращенко

Україна задля звільнення кремлівських бранців готова віддати Росії понад 20 росіян та 60 колаборантів, причетних до злочинів проти цілісності та суверенітету української держави

Про це, як передає "Укрінформ", повідомила представник гуманітарної групи на переговорах у Мінську Ірина Геращенко під час брифінгу в четвер, 15 листопада.

"Українська сторона готова на всі компроміси для того, щоб відбулося чергове звільнення політв'язнів і заручників. Ми готові віддати через процедуру помилування, звільнити більше 60-ти сепаратистів, причетних до злочинів проти України, задля звільнення наших військових і цивільних, у тому числі - журналіста Станіслава Асєєва, з окупованої території Донецька та Луганська", - повідомила Геращенко.

Крім того, вона нагадала, що українська сторона неодноразово оприлюднювала на переговорах у Мінську списки імен військовослужбовців, які перебувають у полоні.

"Я хочу відповідально підкреслити, що всі наші військовослужбовці - і Сергій Глондар, і Олександр Коріньков, і Богдан Пантюшенко, і Дєєв, і Іванчук, і Орищук, й інші - були у всіх наших списках, які ми подавали протягом цих років на мінських групах з вимогою негайно їх звільнити. І от у мене враження, що друга сторона, усвідомлюючи героїзм цих людей і бачачи, як за них ми боремося, навпаки, створює перепони щодо звільнення тих, хто є дуже важливими для України", - зазначила перший віце-спікер парламенту.

Так само, за її словами, росіяни блокують і звільнення українського журналіста Станіслава Асєєва, полоненого донецькими терористами.

"Як тільки бойовики підтвердили, що вони утримують його незаконно в тюрмі, відразу він був включений до списку. Ми дуже боролися, щоб і Станіслав, і жінки, які незаконно утримуються в тюрмах ОРДЛО, у першу чергу наші військові, були включені в список 27 грудня (2017 року, -ред.). Не з української вини вони були викреслені, і це абсолютно жахлива історія", - додала Геращенко.