Україна заарештувала 15 російських суден, які заходили в порти анексованого Криму

Україна наклала арешт та запровадила певні обмеження щодо 15 російських кораблів, які заходили в закриті порти анексованого Криму

Про це повідомив речник Держприкордонслужби України Олег Слободян в ефірі "Радіо Крим.Реалії".

"Якщо вони (судна – ред.) потрапляють в нашу морську економічну зону або заходять в українські порти, ми вживаємо заходів, щоб обмежити їхнє подальше переміщення. Вже на 15 суден накладено арешт або інші обмеження. Це все судна, що порушили законодавство України, відвідуючи порти Криму", - повідомив Слободян.

За його словами, загалом до портів анексованого Криму зайшли понад 940 іноземних суден, при цьому більшість з них - російські судна, що обслуговують закриті порти.

"Іноземних суден, що заходять в порти Криму, не так багато, тому що діють санкції. Судновласники, які хвилюються за свою репутацію, не поспішають приймати запрошення від місцевої окупаційної влади", - зазначив помічник голови ДПСУ.

Раніше у МТОТ повідомили, що з 1 по 31 жовтня до портів окупованого Криму зайшли 20 танкерів і вантажних суден-порушниківРосійської Федерації.
  • Нагадаємо, 3 травня, Держприкордонслужба України попередила, що Росія вдалася до зупинки та огляду суден, які прямують в Україну. 4 травня стало відомо про затримання російськими прикордонниками українського рибальського судна ЯМК-0041 з 5 українцями на борту.
  • Постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін заявив, що російська окупаційна влада, затримавши українське риболовецьке судно, порушила норми міжнародного морського права. Чиновник також зазначив, що російський корабель "Аметист, який затримав ЯМК-0041, не вперше переслідував українських рибалок.
  • 9 липня стало відомо, що російська ФСБ затримала в Азовському морі 7 торгових суден, які прямували з або до Маріуполя та Бердянська. Мінінфраструктури заявило, що спецпідрозділи РФ необґрунтовано та безпідставно збільшили кількість оглядів суден, які прямують в порти України через Керченську протоку.
  • Президент Петро Порошенко доручив ЗСУ вжити заходів у зв'язку з незаконними затриманнями українських та іноземних суден, що йдуть до портів Азовського моря.
  • Речник ДПСУ Олег Слободян заявив, що Росія затримує українські судна у Керченській протоці, щоб нанести Україні економічних і репутаційних втрат, а також як шантаж для відновлення водопостачання Криму.
  • Україна звернулася до США та ЄС із проханням відреагувати на затримання Росією українських суден.