ФСБ прийшла з обшуками до 30 Свідків Єгови в окупованому Джанкої. Затримали пастора

В загарбаному росіянами українському місті Джанкой (АР Крим) у ніч на п'ятницю, 16 листопада 2018 року, співробітники ФСБ провели обшуки і затримання за 30 адресами проживання представників забороненої у Росії та на окупованих територіях релігійної течії Свідки Єгови

Під час облави затримали керівника місцевої громади цієї конфіесії на ім'я Сергій Філатов, передають Крим.Реалії.

Ввечері того ж дня проти чоловіка окупантами було порушено кримінальну справу про організацію діяльності релігійного об'єднання, визнаного судом "екстремістським" (ч. 1 ст. 282.2 російського КК).

За версією слідства, не пізніше жовтня 2017 року Філатов організував у Джанкої осередок "Сиваш", що входить в структуру "Управлінського центру Свідків Єгови". Він нібито проводив публічні збори та виступи, пропагуючи ідеї релігійного руху.

Як наголошується у сюжеті пропагандистського телеканалу "Росія 24", в помешканні Філатова "була знайдена екстремістська література, а також брошури зі способів вербування людей".

Російський "Інтерфакс" додає, що у підозрюваного виявили "різні довідники з психології".

"Всі ці люди можливо якось були пов'язані з українськими спецслужбами, принаймні координувалися вони з харківського центру "Свідків Єгови", зазначає російська преса.

При цьому уточнюється, що український адміністративний центр організації Свідкі Єгови знаходиться у львівському передмісті Брюховичі.

Довідка

З 2017 року будь-яку діяльність Свідків Єгови у Росії офіційно заборонено. Не можна навіть тримати у себе видану ними літературу чи зроблений ними переклад Біблії.

Окрім того, державна пропаганда шукає нових приводів для посилення утисків. Зокрема, прокремлівські релігійні діячі та експерти активно використовують той факт, що мати 18-річного Владислава Рослякова, котрий вчинив теракт у Керченському політехнічному коледжі, належить до Свідків й до 16 років виховувала його за їхніми правилами.

1 листопада на російському федеральному ТБ виступив протоієрей храму Святих Жон-Мироносиць (Керч) Валентин, котрий наголосив, що якщо Росляков потрапив під вплив Свідків Єгови, то сектанти могли вкласти у голову молодої людини найгірші думки:

"Бачиш однолітки тебе не сприймають, не бачать у тобі лідера. Ти їм покажи. Не хочуть бачити Тебе, яким Ти є, то зроби так, щоб вони Тебе запам'ятали й надовго".