У київському архіві показали шматочки хліба часів Голодомору

У Центральному державному архіві громадських об'єднань представили шматочки хліба часів Голодомору 1932-1933 років

Про це повідомляє Цензор.НЕТ.

Два шматочки 1932 та 1933 років зберіг для "повчання нащадкам" мешканець Києва, уродженець Полтавщини Олексій Сорокін.

Архівну справу Сорокіна передано з архіву СБУ в ЦДАГО в 1994 році, відтоді її жодного разу ніхто не замовляв. Цим пояснюється той факт, що знахідка була виявлена ​​лише в 2018-му. Архівісти знайшли хліб під час науково-технічної роботи, яка передбачає перегляд кожної сторінки з метою інспектування, які саме документи радянські репресивні органи вилучили з кожної справи.

Глава Державної архівної служби України Тетяна Баранова зазначила, що системна робота з пошуку, дослідження та оприлюднення документів часів Голодомору в українських архівах ведеться на виконання Указу Президента "Про заходи у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні - геноциду Українського народу".

Хлібці було виявлено в слідчій справі Олексія Сорокіна. Його було заарештовано за звинуваченням 26 червня 1941 - через кілька днів після початку німецько-радянської війни.

За словами директора ЦДАГО Ольги Бажан, кожен шматочок Сорокін загорнув у пояснювальну записку. З метою показати оригінальний вигляд документів поки ці записки не реставровано - вони зім'яті від перегинів, у яких зберігався хліб.

Ці пояснювальні записки разом зі шматочками хліба репресивні радянські органи вилучили під час обшуку в Сорокіна як докази антирадянської діяльності киянина. При цьому, якщо вилучені у Сорокіна церковні книги були знищені, то шматочки хліба долучили до справи, на якій стояв гриф "зберігати вічно".