Брат російського кандидата в президенти Інтерпола представляє Україну в ОБСЄ, - ЗМІ

Молодший брат кандидата від Росії на посаду президента Інтерпола Олександра Васильовича Прокопчука Ігор Васильович Прокопчук 8,5 років очолює Постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні

Про це повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела.

При цьому Ігор Прокопчук загалом перебуває у закордонному відрядженні 10,5 років, а до призначення у Відень працював послом України в Литві.

За інформацією видання, дані про родинні зв'язки Ігоря Прокопчука та Олександра Прокопчука наразі перевіряють. Відомо, що обидва Прокопчуки закінчили Київський державний університет ім. Т. Шевченка. У біографії Ігоря Прокопчука на сторінці Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні йдеться, що він народився на Житомирщині. У Вікіпедії зазначено, що українець за народженням Олександр Прокопчук починав кар'єру в Житомирському обкомі комсомолу, а у 1986 році переїхав до Москви.

Видання повідомляє, що колеги називають Прокопчука-молодшого висококласним фахівцем, обізнаним і дисциплінованим, а також не схильним до публічних обговорень політичних переконань. За ним не помічали проросійських поглядів, в ОБСЄ у Відні та у центральному апараті МЗС його начебто цінують і поважають. Українські дипломати стверджують, що він сумлінно відстоює інтереси України в ОБСЄ.

Проте його колеги здивувалися, дізнавшись, що діти Прокопчука-молодшого вже після нападу Росії на Україну ходили до школи при посольстві РФ. Крім того, вони зазначають, що обидва Прокопчуки схожі ззовні.

З урахуванням довгого терміну роботи Ігоря Прокопчука в закордонному відрядженні його хотіли замінити, проте не знайшли гідного кандидата на цю посаду.

"Україна має бути пильна під час призначень, але і обережна під час прийняття рішень про звільнення, щоб не втратити професіоналів і щирих патріотів, чиєю єдиною "темною плямою на біографії" можуть виявитися родичі за кордоном", - сказав один зі співрозмовників видання.