Поставить під загрозу 11% людей: вчені назвали нові дані про танення льодовиків в Антарктиді

Океанологи з Університету Арізони підрахували, що рівень Світового океану через цього процесу до 2100 року виросте на 101 см, а не на 76,2, як вважалося раніше

Про це йдеться у журналі Nature.

Зростання рівня Світового океану загрожує затопленням острівним державам і прибережним територіям. Зараз, за ​​даними вчених, в зоні ризику знаходяться 11% з 7,6 млрд людей, що живуть в світі. Всі вони проживають на висоті менше 10 м над рівнем моря.

Аномалії температури поверхневого повітря.

 

Дослідники зібрали дані про обсяги танення льодовиків і включили їх в найсучаснішу комп'ютерну модель змін клімату. Модель ESM2M дозволила вченим простежити вплив танення льодів на глобальний клімат з 1950 по 2100 роки. В результаті океанологи прийшли до висновку, що танення льодовиків відстрочить підвищення температури мінімум на десять років, але призведе до підвищення рівня Світового океану.

Це перший новий ідентифікована взаємозв'язок клімату і потепління за 20 років. Танення льодів затримує глобальне потепління - воно все ще відбувається, але буде виникати менш інтенсивно і дасть людям "фору" в 15 років.

Аномалії опадів.


Аномалії морського льоду.

Океанічне потепління.