КСУ визнав законними зміни до Конституції щодо курсу на вступ до НАТО і ЄС

Конституційний суд визнав такими, що відповідають Конституції, зміни до Основного закону щодо закріплення курсу України на вступ до Євросоюзу і НАТО

Про це заявила представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко, передає Еспресо.TV.

"14 голосами - більшістю голосів суддів Конституційного Суду - ухвалене позитивне рішення щодо того, що норми змін до Конституції, запропоновані президентом Порошенком, відповідають чинній Конституції. Тому їх може підтримати парламент", - сказала Луценко.

Суд розглядав депутатське подання щодо відповідності законопроекту про євроатлантичну інтеграцію статтям 157 і 158 Конституції.

 "Конституція України не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України", - йдеться у статті 157.

Стаття 158 затверджує наступне: "Законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою України, і закон не був прийнятий, може бути поданий до Верховної Ради України не раніше, ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту".