Археологи знайшли сліди метеорита: в давнину він зруйнував міста Мертвого моря

Археологи Університету Трініті під час розкопок знайшли сліди метеорита, що зруйнував стародавні міста Мертвого моря близько 3,7 тис. років тому

Про це йдеться в доповіді археолога Філіпа Сільвія, який він представив на ASOR, передає видання Esxpress.

Вважається, що тисячоліття тому на берегах Мертвого моря проживало близько 50 тисяч людей: зараз там існують сотні руїн древніх міст і різних поселень. Проте 3,7 тис. років тому щось сталося:  родючі рівнини навколо Мертвого моря повністю висохли, і люди пішли.

Філіп Сільвія більше 13 років займається розкопками в городищі Бронзового століття Таль Ель-Хаммамі. В ході вивчення за допомогою радіовуглецевого датування археолог з'ясував, що місто перестало будуватися раптово, а багато фундаментів так і не були добудовані - це означає, що людям довелося поспіхом залишати цю територію. Крім того, в грунті вчені знайшли безліч мінералів, які пережили різку, екстремально високу температуру і високий тиск, як при потужній ударній хвилі.

Вважається, що це метеорит міг перегріти води Мертвого моря, а прибережні ділянки були затоплені гігантським солоним цунамі, і люди не поверталися в ці землі 700 років. Крім того, біблійні міста Содом і Гоморра також могли бути знищені цим метеоритом. Однак для висунення таких висновків археологам необхідно провести додаткові дослідження.