Представники країн ЄС у Радбезі ООН закликали звільнити полонених українських моряків

Представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великої Британії у Раді Безпеки ООН ще до засідання Радбезу ООН провели неформальні переговори про ескалацію у Керченській протоці, де Росія захопила три українські військові кораблі

"Постійні представники членів Європейського союзу в Раді Безпеки в ході неформального обміну думками, проведеного за їхнім запитом, (...) висловили глибоку стурбованість у зв'язку з недавньою ескалацією напруженості в Азовському морі і в Керченській протоці", - сказано в повідомленні, оприлюдненому постійним представництвом Франції.

Представники цих п'яти країн ЄС наголосили, що затримані українські моряки повинні бути звільнені, а судна передані назад, і закликали Росію забезпечити вільний доступ до українських портів Азовського моря та відновити свободу проходу через Керченську протоку.

Вони підтвердили, що повністю визнають територіальну цілісність, незалежність і суверенітет України в рамках її міжнародно визнаних кордонів.

Представники Франції, Нідерландів, Польщі, Швеції та Великобританії у Раді Безпеки ООН закликали також усі сторони діяти із граничною стриманістю, з тим щоб забезпечити негайну деескалацію ситуації. Вони погодилися з тим, що після їхніх неофіційних переговорів у Пекіні це питання слід піднімати під час офіційної надзвичайної сесії Ради Безпеки у Нью-Йорку.

Раніше повідомлялося, що Рада безпеки ООН відмовилася розглядати запропоноване Росією питання про "порушення кордонів" кораблями ВМС України у територіальних водах РФ.