Воєнний стан: як будуть працювати медичні заклади

Доступ до медзакладів та правила отримання медичної допомоги на цей час залишаються незмінними

Про це повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Мінохорони здоров’я та Міноборони України ухвалили спільний наказ, щоб усі військовослужбовці та правоохоронці могли вчасно отримати медичну допомогу, зокрема - в умовах воєнного стану. 

"У кожній області створено перелік закладів охорони здоров’я, які готові надати необхідну вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу захисникам. Це міські, районні, обласні лікарні, госпіталі, диспансери, а також інститути різного профілю Національної академії медичних наук", - йдеться у повідомленні. 

У цих закладах військовослужбовці зможуть пройти лікування і реабілітацію, а після отримання медичної допомоги - військово-лікарську експертизу.

Ці заклади у звичайному режимі надаватимуть медичну допомогу жителям області. Втім, у них створили резерв профільних ліжок для прийому військових, запаси лікарських засобів, медичних виробів, донорської крові та її препаратів.

Зазначається, що кожен заклад охорони здоров’я може прийняти щонайменше 10-15 військових.

За потреби заклади будуть підсилені фахівцями необхідної кваліфікації, зокрема - з Національної академії медичних наук. Усі медики і фармацевти відповідних відділень закладів охорони здоров’я будуть захищені: відповідно до закону, вони підлягають бронюванню.

У регіонах можуть створити також робочі групи, які допомагатимуть вчасно госпіталізувати і виписати військових та правоохоронців.

Читайте також: Нервовий воєнний стан