В Україні знову відклали перехід на нову модель ринку газу

Перехід ринку газу на нову схему роботи - добового балансування - відкладається ще на три місяці, до 1 березня 2019 року.

Таке рішення затвердив регулятор - Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні в п'ятницю, 30 листопада, передає НВ.

Нагадаємо, сьогодні Україна знаходиться в процесі реформування ринку газу, приводячи його у відповідність з Третім Енергетичним пакетом та іншим європейським енергетичним законодавством.

Реформу повинні були запустити ще з 1 серпня 2018 року, як це було передбачено Кодексом газотранспортної системи.

Втім оператор газотранспортної системи компанія Укртрансгаз зверталася в НКРЕКП з пропозицією відкласти перехід до травня 2019 року.

Регулятор кілька разів ухвалював рішення відстрочити запуск нової схеми, останньою датою було визначено 1 грудня 2018 року.

У Укртрансгазі відзначали наявність проблем з запуском нової схеми.

Так, наразі у межах запущеного 18 жовтня тестового режиму роботи інформаційної системи добового балансування щодня дані в неї вносять тільки 27 з 44 операторів газорозподільної системи (ГРС).

Крім повноцінної роботи інформаційної платформи для запуску добового балансування необхідний повний перехід учасників ринку на електронний документообіг, йдеться у повідомленні.