Давні люди могли ампутувати собі пальці. Вчені розповіли, навіщо

Стародавні люди доби палеоліту могли застосовувати дивну практику: вони свідомо ампутували собі пальці, про що свідчать наскельні малюнки

Про це пише Science Alert.

У стародавньому печерному мистецтві по всьому світу знаходять схожий мотив: відбитки рук людей, зроблених з допомогою фарби. Проте в деяких печерах з малюнками доби палеоліту на територіях Франції та Іспанії помітили дещо незвичне: відбитки великої кількості рук були без пальців.

Протягом багатьох років ця особливість була предметом інтенсивних дискусій. Деякі археологи дійшли висновку, що стародавні художники просто стерли пальці на малюнках. Інші стверджують, що ці люди брали участь у жахливій практиці: ампутація власних пальців.

І нове дослідження науковців свідчить на користь останньої теорії.

"Ампутація пальців була досить поширеним явищем в багатьох регіонах", - каже учений-археолог Марк Коллард з Університету Саймона Фрейзера в Канаді. "Це, насправді, добре узгоджується з гіпотезою про те, що деякі люди пізнього палеоліту ампутували пальці з метою релігійних жертв".

У Grotte de Gargas в Hautes-Pyrénées у Франції знайшли 231 трафаретний малюнок рук - всі вони були зроблені групою з 45-50 особин. З них у 114 малюнках відсутні один або кілька пальців.

У Cosquer Cave, також у Франції, у 28 з 49 відбитків відсутні пальці. І у Maltravieso в західній Іспанії 61 з 71 зображень рук також свідчили про каліцтво.
Звісно, можливо

Вельми ймовірно, що деякі люди того часу випадково втрачали пальці або їх частини через обмороження та інші травми, але це не пояснює таку масовість випадків.

Вчені проаналізували дані з різних куточків світу і виявили 121 групу людей в Африці, Євразії, Океанії та Америці, які практикували чи практикують ритуальну ампутацію пальців, демонструючи, що це реальна, широко поширена практика навіть сьогодні (хоча і поступово відмирає).

Причини подібної поведінки варіювалися: десь це було проявом величезного горя через втрату коханої людини, хтось використовував це для ідентифікації (наприклад, рибалки деяких аборигенних австралійських груп). Подекуди ритуал використовували для позначення шлюбу, а десь - у якості форми покарання.

Окрім того, ця практика могла бути формою ритуальних жертвоприносин, що, на думку дослідників, є найбільш вірогідним поясненням дивних малюнків на стінах печер.