Таємничий скелет: у польській печері знайшли кістки дитини з дивним предметом у роті

У неглибокій могилі в печері Тюнель Вельки, розташованій в долині Сонспоскі на Краківсько-Ченстоховської височини, тіло маленької дитини було знайдено похованим на самоті

Про це пише ScienceAlert.

У неглибокій могилі в печері Тюнель Вельки, розташованій в долині Сонспоскі на Краківсько-Ченстоховській височині знайшли останки маленької дитини. Єдиним іншим людським кісткам в печері було більше 4500 років, тому це місце не призначалося для поховання.

Археологи вважають, що це єдина сучасна людина, похована в цьому регіоні. Але навіть не це робить знахідку надто дивною: у роті дитини знайшли череп маленького птаха, зяблика. Ще один череп птаха знайшли поряд з його щокою. 

Ці останки були вперше виявлені 50 років тому під час розкопок печер, але майже всі знахідки відразу були поміщені в сховище, без вивчення і опису.

Археолог Малгожата Кот з Інституту археології Варшавського університету почала аналізувати артефакти, коли вона натрапила на останки.

"Коли ми відкрили ще одну запилену коробку з старого дослідницького проекту, ми виявили маленькі дитячі кістки", - сказала вона. "Їх першовідкривач, професор Вальдемар Хмелевський, ніколи не публікував подробиць цієї знахідки, він включив тільки фотографію в книгу, опубліковану в 1980-х роках".

Дослідивши кістки, вчені з'ясували, що дитину поховали під кінець 18 століття н.е. або на початку 19-го століття. Хлопчик помер у віці близько 10 років, і страждав від недоїдання. 
Щодо питання про черепи птахів, то це залишається загадкою. 

"Ця практика не відома серед етнологів, яких ми опитали. Залишається загадкою, чому дитину поховали в печері таким чином, а не на кладовищі в сусідньому селі ", - каже Кот.

Черепа птахів вже були описані в більш ранній роботі, але автори не знали, що вони були знайдені як частина людського поховання, оскільки воно ніколи раніше не описувалося в опублікованих дослідженнях.

"Ми повернулися до черепів птахів, але новий аналіз не показав нічого, що могло б принаймні пояснити ці голови довкола дитини. Наприклад, немає слідів розрізів на черепах. Ми знаємо тільки, що це були останки дорослих птахів", -  розповідає Кот.

Ця дивна загадка викликає багато питань, і наразі існує серйозна перешкода для пошуків відповідей - череп дитини відсутній. Його відправили антропологам до Вроцлава відразу після розкопок, і ніхто не знає, що з ним сталося.