Комітет Ради підтримав денонсацію договору про дружбу з Росією

5 грудня комітет з закордонних справ Верховної Ради України підтримав законопроект про припинення договору про дружбу з Росією

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Члени комітету підтримали "Проект Закону про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією" (№0206) одноголосно.

"Суть проекту Закону полягає у виконанні внутрішньодержавних процедур, необхідних для припинення дії Договору з огляду на його триваюче істотне порушення з боку РФ", - йдеться у пояснювальній записці.

Зазначається, що агресія РФ призвела до порушень більшості статей Договору.

Так, Україна вирішила припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією. Законопроект розробили відповідно до положень статті 24 Закону України "Про міжнародні договори України".

6 вересня РНБО України підтримала ініціативу президента щодо непродовження договору про дружбу, співробітництво і партнерство з РФ на десять років. 17 вересня президент України підписав відповідний указ "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 р. "Про договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією".

Договір було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (із подальшою автоматичною пролонгацією, якщо сторони не будуть проти). Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ - 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року - з моменту обміну ратифікаційними грамотами. Він закріплював принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання держав не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.