Середньовічний скелет у чоботях: у Лондоні археологи відкопали дивну знахідку

Британські археологи знайшли в річці Темза скелет людини, якому приблизно 500 років. На ногах у нього збереглися високі чоботи

Про це пише Science Alert.

Скелет знайшли на дні обличчям вниз. Кістки виявили раптово: робітники працювали на одній з ділянок, яка використовується для побудови лондонської каналізації в Бермондсі.

Вчені були здивовані, що шкіряні чоботи збереглися в хорошому стані, не дивлячись на те, що знаходилися під водою близько 500 років. Тепер науковці збираються визначити особу чоловіка, а також причину його смерті. На їхню думку, останки могли залишатися на цьому місці з початку 1500-х років.

На момент смерті чоловіку було близько 35 років, до того ж, він вів активний спосіб життя. На думку дослідників, загиблий працював моряком чи рибалкою - він загруз у трясовині і не зміг з неї вибратися.

Якщо чоботи призначалися для роботи в воді, вони могли мати додатковий захист, як от масла, жири, смоли,  і це пояснило б таке добре збереження взуття - куди кращого, ніж у шкіри його носія.

Науковці також розповіли, що взуття чоловіка було досить дорогим. Положення його руки над головою говорить про падіння. Імовірно, невідомий страждав від остеоартриту. Крім того, в зубах чоловіка були виявлені канавки. Це свідчить про те, що в роті він тримав схожу на мотузку річ.

"Історичний одяг в основному виживає випадково, і чим більше пройшло часу, тим менше шансів. Досить часто виживають дорогі предмети або спеціальний одяг, тобто не те, що люди зазвичай носили", - нагадує історик та археологічний фахівець з текстилю Хіларі Девідсон з університету Ла Тробе в Мельбурні.

"Крім того, надзвичайно рідкісним явищем є знайти такі старі чоботи на людині. Більшість середньовічного взуття, знайденого в Лондоні, спочатку потрапило до сміттєзвалищ, і саме там воно збереглося".