Німеччина пропонує ОБСЄ поширити роботу місії на Азовське море

У четвер, 6 грудня, на полях зустрічі в Мілані голов МЗС країн ОБСЄ міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас запропонував поширити дію моніторингової місії на Азовське море

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Пропозиція голови МЗС Німеччини обумовлена загостренням в Азовському морі внаслідок російської збройної агресії проти України та захоплення у полон українських військових моряків.

За словами Мааса, пропозицію обговорять під час зустрічі між представниками України та Росії за посередництва Німеччини і Франції, що має відбутися у вівторок, 11 грудня, у Берліні.

Перед тим, як зробити таку заяву, Маас зустрівся з головами МЗС України та РФ Павлом Клімкіним та Сергієм Лавровим, щоб обговорити пропозицію переговорів.

"З українського боку вона була розцінена як раціональна. З російського ж боку, навпаки, дуже й дуже скептично", - розповів Маас.

У МЗС України повідомили, що під час зустрічі Мааса з Клімкіним сторони також домовилися продовжити діалог у рамках робочого візиту Клімкіна до Німеччини наступного тижня.

"Україна розраховує на подальше лідерство Німеччини в формуванні сильної і всеосяжної відповіді ЄС на войовничу риторику Кремля і агресивні дії, які загрожують безпеці євроатлантичного простору", - повідомили в МЗС України.

Раніше про проведення зустрічі в "нормандському" форматі домовились канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін на саміті G20 у Буенос-Айресі. Пізніше речник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що конфлікт біля Керченської протоки не може обговорюватися в "нормандському" форматі.

Наразі мандат моніторингової місії ОБСЄ поширюється на материкову територію України й має на меті, зокрема, спостереження за дотриманням мінських домовленостей. Після агресії Росії в районі Керченської протоки Україна закликала ОБСЄ до посиленого моніторингу акваторії Азовського моря та прилеглих територій.