РФ намагалася спровокувати масштабне вторгнення в Україну, - Порошенко про напад в районі Керчі

Напад Росії на українські військові кораблі в районі Керченської протоки мав на меті спровокувати масштабну наземну агресію проти України

Про це заявив під час прес-конференції з президентом Литви Далею Грибаускайте президент України Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

"Безумовно, РФ намагалася спровокувати нас, щоб розпочати потужну наземну операцію. Був і другий акт агресії - коли Росія відкрила прицільний вогонь по наших моряках і військових суднах ВМС України. Після цього вони розпочали десантну операцію, захопивши кораблі. Безумовно, нам треба захищати суверенітет і територіальну цілісність України, ми маємо продемонструвати всьому світу докази російської агресії. Власне, це ми й робимо", - сказав Порошенко.

Президент України наголосив, що українські військові попри російську агресію утримувалися від ескалації конфлікту, тому Росія досі не має жодного доказу "провокації", в якій звинувачує Україну.

"Минуло 2 тижні з цих подій і РФ не представила жодного доказу ані на рівні командувача ВМС, ні на рівні президента під час зустрічі "Великої двадцятки". Це говорить лише про те, що в них немає жодних доказів, що могли б виправдати їхню агресію. Відповідно, ми вважаємо повністю адекватними всі наші рішення, зокрема, рішення РНБО введення воєнного стану, підтримане Верховною Радою", - додав Порошенко.

Президент України нагадав, що українські кораблі здійснювали ротацію, що не порушувала жодних двосторонніх і міжнародних угод.

"Коли відбувся акт агресії і військовий корабель РФ напав на українські кораблі і буксир, відповідно до всіх міжнародних конвенцій, ми говоримо про безумовний беззаперечний факт агресії. Україна не зробила жодних провокаційних заходів, мова йшла про абсолютно звичайну ротацію українських кораблів між Одесою і Маріуполем у повній відповідності до двосторонніх угод і міжнародних конвенцій", - сказав Порошенко.